COVID – Ez Karikó Katalin véleménye a vakcinák keveréséről

Az úgynevezett vektorvakcinák, vagyis az AstraZeneca és a Szputnyik után a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie – ezt közölte az RTL Klub Híradójával Karikó Katalin. A világhírű biokémikus szerint ugyanakkor az mRNS alapú vakcináknál – mint a Pfizer és a Moderna – lehet ugyanaz a harmadik dózis.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy augusztus elsejétől lehetőség nyílik harmadik oltás felvételére. Alapvetően azt ajánlják, hogy a második dózis után teljen el négy hónap, de a háziorvos javaslatára ettől eltérhetnek. Azt ugyancsak a háziorvosnak vagy oltóorvosnak kell mérlegelnie, hogy milyen legyen a harmadikként beadott vakcina – számol be a Magyarhang.hu.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary ügyvezető igazgatója a Népszavának szólalt meg a kérdésben és azt mondta, hogy mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélését és kombinálását.

Korábban egyébként Merkely Béla sem tanácsolta, hogy vektoralapú vakcinák esetében (AstraZeneca, Szputnyik) a harmadik oltás is vektoralapú legyen. A Semmelweis Egyetem rektorának javaslata az lenne, hogy az mRNS-oltással rendelkezők (Pfizer, Moderna) vektorvakcinát kapjanak, és fordítva.

Az mRNS-vakcina az immunrendszert átalakítja? Karikó Katalin véleménye

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. kiss otto

    Katikaka tudomanyosan bebizonyitott eredmenyek kellenek nem pedig zagyvasagok azt mar kozoltel tobbet is mint kellene

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.