Az mRNS-vakcina az immunrendszert átalakítja? Karikó Katalin véleménye

Futótűzként terjedt a hír, hogy az mRNS alapú vakcinák, így a Pfizer és a Moderna is beépül a DNS-be, illetve átprogramozza az immunrendszerünket. Erre Karikó Katalinnak is volt néhány szava.

 

Karikót a Facebookon is sokan kérik, hogy reflektáljon ezekre a hírekre. Csakhogy nem igazán tud tudományos keretek között érvelni azok számára, akiknek nincsenek tudományos alapismereteik:

A különböző social médiákban kérnek mindenféle tanácsot, hogy magyarázzam el és tudományosan mondjak arról véleményt, hogy miért nem épül be az RNS a DNS-be. Ez a legnagyobb aggodalmuk, hogy hosszú távon ez nagy probléma lesz, megváltozik a génjük, és beléjük épül a vakcina. De ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom tudományosan, hogy miért nem történik ez meg, az ilyen embernek nincsen tudományos ismerete, ha már egyszer elhitte, hogy az RNS beépül a kromoszómájába”

– mondta a biokémikus, a mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója az RTL Klubnak.

A szakember azt is elmagyarázta, hogy ha ez tényleg így lenne, mostanra már több mérföld hosszú lenne az ember DNS-lánca, ami nyilvánvaló képtelenség.

A jövőben is várhatók újabb koronavírusok, de az eddigi vakcinatechnológiák egyszerre csak egy koronavírus ellen képesek védelmet kialakítani. Nemrégiben azonban kifejlesztettek egy olyan oltóanyagot, mellyel védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen.

COVID – Jöhet az univerzális vakcina

És hogy mi a helyzet a hírrel, miszerint az mRNS-vakcinák újraprogramozzák az immunrendszerünket?

Karikó a bizarr állítás mögött egyetlen személyt talált, ugyanazt, aki a kanyarójárvány idején azt terjesztette, hogy az RNS-alapú vakcinák újraprogramozzák az immunrendszert. Ám ezt az állítást semmivel sem sikerült azóta sem igazolnia, és a tudományos világ más képviselői sem sorakoztak fel mögötte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Hiszem ,ha akarom
  1NLŐre nem hiszem
  Ez még nem bizonyíték
  Csak 1 feltételezés
  1 a sok közül
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.