COVID – Jöhet az univerzális vakcina

A jövőben is várhatók újabb koronavírusok, de az eddigi vakcinatechnológiák egyszerre csak egy koronavírus ellen képesek védelmet kialakítani. Nemrégiben azonban kifejlesztettek egy olyan oltóanyagot, mellyel védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen.

Kevesen tudják, de a koronavírusok egy igen nagy víruscsalád. Tagjai a tengeri emlősöktől a madarakon át a denevérekig terjednek, és természetesen az emberekben is – eddig szám szerint hét különböző típusban – ismertek – számol be az Index.

“Tehát a SARS-CoV-2 vírus, amellyel az emberiség momentán küzd, csupán egy tagja ennek a hatalmas családnak” – mondta az InfoRádiónak Kemenesi Gábor virológus.

A szakember úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben folyamatosan „érkeztek” emberi koronavírusok, a mostani a sorban a harmadik – a 2002-es SARS és a rá tíz évvel megjelenő közel-keleti légúti koronavírus után –, amely súlyos megbetegedést képes okozni.

Fotó: MTI/Komka Péter

Mindez tehát azt vetíti előre, hogy a jövőben is várhatók újabb koronavírusok hasonló mintázatok alapján. Az eddigi vakcinatechnológiák, köztük a mostani is, egyszerre azonban csak egy koronavírus ellen képesek védelmet kialakítani.

“Az úgynevezett pánkoronavírus-vakcina nanorészecske segítségével építi ki a védelmet” – fogalmazott. Nemrég a Nature tudományos lapban megjelent, hogy megtalálták a koronavírusnak azt a részét, amely ellen vakcinát fejlesztve egyetlen oltóanyaggal védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen, és a tanulmány szerint bizonyos denevérvírusokkal szemben is.

“Az univerzális vakcina, amely nem csak egy-egy variánsára ad védelmet egy vírusnak, nem új keletű, csupán a koronavírusok esetében nem volt „tiszta”, hogy egyáltalán lehetséges-e. Nem véletlen, hogy a legnagyobb szakmai lapban jelent meg ez a hír. A kutatás azt az ígéretet hordozza, hogy a jövőben a koronavírusok és variánsaik egy csapásra legyőzhetők lesznek. Addig azonban, amíg a szóban forgó tudományos eredmény vakcinakészítményként is piacra kerülhet, még sok lépés van” – jegyezte meg a virológus.

A humán klinikai és egyéb vizsgálatokra utalt a kutató, de nagyon ígéretesnek nevezte az eddigi eredményeket.

“Igen, a publikációban közölt eredmények azt mutatják, hogy a SARS-2-vírus közismert variánsait, a SARS-1-vírust és az úgynevezett SARS-szerű vagy a SARS-hoz hasonló vírusokat is ki tud majd védeni ez a vakcina” – tette hozzá Kemenesi Gábor.

Kötelezővé tehetik a koronavírus elleni vakcinát?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.