Kötelezővé tehetik a koronavírus elleni vakcinát?

Nincs alkotmányjogi akadálya  a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetésének, ha ezt a lakosság megmentését szolgálja.

Gerő Tamás ügyvéd a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, legutóbb 2007-ben vizsgált az Alkotmánybíróság egy ügyet, amikor a szülő nem akarta beadatni a kötelező oltást gyerekének – számol be a Liner.hu.

Akkor arra jutottak, hogy lelkiismereti vagy vallási okokból nem lehet megtagadni a gyerekektől a kötelező vakcinát, csak mentesítést lehet kérni, ez viszont kizárólag egészségügyi okokból lehetséges.

Az ügyvéd szerint elképzelhető, hogy kötelezővé válik a koronavírus elleni vakcina, ha ez szükséges és arányos, ebben az esetben nem is a szükségességet, hanem inkább az arányosságot vizsgálná az Alkotmánybíróság.

Fotó: MTI/Vajda János

A mostani kötelező védőoltásoknál, amit a gyermekek számára előírnak, azt miniszteri rendeletben szabályozzák, tehát alapvetően ez egy kormánydöntés, de nyilván majd az Alkotmánybíróság is vizsgálni fogja, ha ez oda kerül” – magyarázta Gerő.

Az ügyvéd kiemelte, ha ez a fertőzés olyan szinten veszélyes a társadalomra, hogy veszélyezteti mások életét vagy testi épségét, akkor kötelezővé tehetik, és ezt a döntést szakmai alapon hozhatják meg. Ha valóban kötelező lesz az oltás, akkor ha azt valaki nem tartja be és nem oltatja be magát, akkor közigazgatósági eljárás indulhat ellene.

Nem teheti kötelezővé a munkaadó a COVID-19 elleni védőoltást

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.