Kötelezővé tehetik a koronavírus elleni vakcinát?

Nincs alkotmányjogi akadálya  a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetésének, ha ezt a lakosság megmentését szolgálja.

Gerő Tamás ügyvéd a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, legutóbb 2007-ben vizsgált az Alkotmánybíróság egy ügyet, amikor a szülő nem akarta beadatni a kötelező oltást gyerekének – számol be a Liner.hu.

Akkor arra jutottak, hogy lelkiismereti vagy vallási okokból nem lehet megtagadni a gyerekektől a kötelező vakcinát, csak mentesítést lehet kérni, ez viszont kizárólag egészségügyi okokból lehetséges.

Az ügyvéd szerint elképzelhető, hogy kötelezővé válik a koronavírus elleni vakcina, ha ez szükséges és arányos, ebben az esetben nem is a szükségességet, hanem inkább az arányosságot vizsgálná az Alkotmánybíróság.

Fotó: MTI/Vajda János

A mostani kötelező védőoltásoknál, amit a gyermekek számára előírnak, azt miniszteri rendeletben szabályozzák, tehát alapvetően ez egy kormánydöntés, de nyilván majd az Alkotmánybíróság is vizsgálni fogja, ha ez oda kerül” – magyarázta Gerő.

Az ügyvéd kiemelte, ha ez a fertőzés olyan szinten veszélyes a társadalomra, hogy veszélyezteti mások életét vagy testi épségét, akkor kötelezővé tehetik, és ezt a döntést szakmai alapon hozhatják meg. Ha valóban kötelező lesz az oltás, akkor ha azt valaki nem tartja be és nem oltatja be magát, akkor közigazgatósági eljárás indulhat ellene.

Nem teheti kötelezővé a munkaadó a COVID-19 elleni védőoltást

Forrás: https://napidoktor.hu/index


4 hozzászólás

 1. Jáger László

  Én nem tenném kötelezővé,csak akkor,ha a járvány rövid időn belül nem cseng le!!
  Ez a nézőpontom….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz
 2. Mérleg Előd

  A szabadságjogok téves értelmezése miatt igen.
  A köz érdeke mindig előrébb való volt, lesz az egyénénél.

  Válasz
 3. Berta Zoltán

  Remélem nem teszik kötelezővé, mert ez törvénytelen lenne, sőt a náci időket idézné!
  A beoltottaknak mondom: gondolják át, hogy milyen jövő elé nézünk… félévente kötelező védőoltások? gyerekeknek és terhes nőknek szintén? Ilyen jövőt akarnak a gyerekeinknek? Rohadt politikusok mondják meg, hogy mikor, hová mehetünk? Beengedő kapuk, scannerek, karanténok?? Katonai vezetés van a Kórházakban? Nincs normális orvosi ellátás? Nem nyilatkozhatnak orvosok, sőt megfenyegetik őket, hogy kirúgják őket, ha beszélnek? Agyrém ami van és nincs is tiltakozás…. soha sem gondoltam volna, hogy a tömegek ezt megengedik a döntéshozó hatalomnak! Döbbenet!

  Válasz
 4. Szabó Erika

  “Nincs alkotmányjogi akadálya a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetésének, ha ez a lakosság megmentését szolgálja.” Ezt komolyan gondolják, miről beszélnek?! Az oltottak is fertőződhetnek és fertőznek. A vakcinákat egyelőre a lakosságon tesztelik (ha sosem mondják ki, akkor is ez történik). Semmilyen információ nem áll rendelkezésre ezen vakcinák hosszútávú hatásairól. Nincs végleges engedélyezés, 2023. nyaráig kell a gyártóknak minden jelentést elkészíteniük. Alkotmányjog kötelezhet arra bárkit is, hogy legyen kísérleti alany????? Hol élünk?!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.