A hormonpótló terápia csökkentheti a COVID-19 halálozás kockázatát a menopauza utáni nőknél

Egy új svéd kutatás megállapította, hogy az ösztrogént szedő nők kisebb valószínűséggel haltak meg COVID-19-ben, mint a természetes ösztrogénszintű nők.

 

A BMJ Open című szaklapban közzétett kutatás azt is megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik korábbi mellrákdiagnózis miatt ösztrogénblokkoló terápiát szedtek, több mint kétszer nagyobb volt a halálozás valószínűsége; másrészt, miután a kutatók számos olyan tényezőt korrigáltak, amelyek befolyásolhatják a COVID-19 kockázatát, az összefüggés már nem volt statisztikailag szignifikáns.

Fotó: 123rf.com


Az ösztrogén a nők petefészkei által termelt hormonok egy csoportja. Ahogy a nők öregszenek és közelednek a menopauzához, a petefészkeik kevesebb ösztrogént termelnek. A HRT az ösztrogénszint növelésével enyhítheti a menopauza egyes tüneteit (elsősorban a hőhullámokat).

A MedlinePlus szerint vannak olyan nők, akiknek nem szabad HRT-t alkalmazniuk, beleértve azokat, akiknek hüvelyi vérzéssel kapcsolatos problémáik vannak, akiknek bizonyos típusú rákos megbetegedéseik voltak, vagy akiknél stroke, szívroham, vérrögképződés vagy májbetegség volt.

Fotó: 123rf.com

A HRT-t szedő nők 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg COVID-19-ben


A kutatók célja az volt, hogy megnézzék, hogyan befolyásolhatja az ösztrogén a COVID-19-ben szenvedő, menopauza utáni nők halálozási arányát. A Svéd Közegészségügyi Hivatal és az Országos Egészségügyi és Jóléti Hivatal országos adataira támaszkodva a vizsgálati mintába összesen 14 685 olyan 50 és 80 év közötti nő került, akik 2020. február 4. és szeptember 14. között kaptak COVID-19 diagnózist. A kutatók a résztvevőket három kategória egyikébe csoportosították:

  • 227 nőnél (2 százalék) korábban mellrákot diagnosztizáltak, és a rák kiújulásának kockázatát csökkentő ösztrogénblokkoló gyógyszereket (adjuváns terápia) szedtek.
  • 2 535-en (17 százalék) hormonpótló terápiát (HRT) szedtek az ösztrogénszint emelésére és a menopauzális tünetek enyhítésére.
  • 11 923-an (81 százalék) nem kaptak semmilyen ösztrogénszint-növelő vagy -csökkentő terápiát, őket használták kontrollcsoportként.


A kutatók megállapították, hogy a HRT-t szedő nők több mint 50 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg COVID-19-ben, mint a természetes ösztrogénszintű nők. A potenciálisan befolyásoló tényezők, például az életkor, az éves jövedelem, az iskolai végzettség és az egyidejűleg fennálló egészségügyi állapotok ellenőrzése után az ösztrogént szedő nők esetében továbbra is jelentősen alacsonyabb maradt a COVID-19-ben való elhalálozás esélye.

Azoknak a nőknek, akiknél az emlőrák miatt alkalmazott adjuváns endokrin terápia miatt csökkent az ösztrogénszint, több mint kétszer nagyobb volt a valószínűsége, hogy COVID-19-ben halnak meg, mint a kontrollcsoportban, bár az összefüggés nem volt szignifikáns az életkor, a jövedelem, az iskolai végzettség és az egyidejűleg fennálló egészségügyi állapotok figyelembevétele után.

Az ösztrogénszintek befolyásolhatják a SARS-CoV-2 kulcsfontosságú belépési pontját


A tanulmány szerzői szerint a COVID-19 halálozás csökkent kockázatának egyik lehetséges oka a magas ösztrogénszinttel rendelkező nők esetében a hormon hatása az ACE2 receptorra, amely a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus kulcsfontosságú belépési pontja.

Az American Journal of Physiology Lung Cellular and Molecular Physiology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a tesztoszteron és az ösztrogén hatásának kitett sejtek eltérően viselkedtek – míg a tesztoszteron emeli az ACE2 expresszióját a sejtekben, az ösztrogén leszabályozza azt.

A menopauza életmódterápiája – Tegye elviselhetőbbé a változókori tüneteket!

 

 

Forrás: Napidoktor.hu