Világmegváltó unalom

Unalom: a gyerekek nagy mumusa, a felnőttek kedvenc elfoglaltsága. Tudósok szerint viszont azonban előnyös is lehet, ha valaki unatkozik.

A Calgary Egyetem Görög és Római Tanulmányok professzora, Peter Toohey szerint azonban semmi gond nincs azzal, ha valaki unatkozik. "Valójában ez a kevéssé becsült érzelem inspirálta a legfontosabb eszméket és legkreatívabb művészeti alkotásokat az emberi történelemben."

"Az unalom érzése nagyon mélyen gyökerezik az emberiségben. Más érzelmekhez hasonlóan nagyon alkalmazkodó, és azért felelős, hogy cselekvésre ösztönözze az embereket – nyilatkozta Dr. Toohey – Az undor megvédhet a mérgező ételek fogyasztásától, az uralom pedig a mérgező szociális helyzetektől. Arra késztet minket, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyekkel jót teszünk magunknak."

munka57

Az unalom segíthet saját magunk megismerésében is. Segíti a szemlélődést, az álmodozást és az introspektív viselkedést és az újdongásokra való törekvést. Andy Warhol híres volt arról, hogy szeretett unatkozni. Talán ez segített neki új ötletei létrehozásában.

"Persze az unalom is lehet veszélyes. Ha nem vagyunk képesek felülkerekedni rajta, könnyen átcsaphat dühbe vagy depresszióba. Ezt láthatjuk a fogságban tartott állatok és egyes rabok esetében is. Az unalom korai vészjelző rendszerként működik olyan körülmények között, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek kedélyállapotunkra."

Dr. Toohey kutatásai elsősorban az unalom idegi és pszichológiai jelenségeire, továbbá az irodalomban és más művészeti ágakban betöltött szerepére irányulnak.

Forrás: