Vigyázat! Finom falatok, amelyekből ételmérgezés lehet – 2.rész

Az ételmérgezés alattomos dolog – számos olyan élelmiszerünk van, amelyeket gyanútlanul megeszünk, s később kiderül: valamilyen baktériumot tartalmazott. Mi mindennel kell vigyázni? Mire kell odafigyelni?

Naponta eszünk nyers zöldségeket, gyümölcsöket, sajtot, felvágottat – számos olyan ételt, amely rossz tárolás vagy egyéb okok miatt baktériumokkal szennyeződhet. Sajnos, ránézésre ezt nem lehet megállapítani. De bizonyos óvintézkedéseket megtehetünk. Lássuk, milyen ételmérgezéssel lehet dolgunk és mire kell odafigyelnünk!

Előző cikkünkben három ételmérgezés típussal ismerkedhettünk meg, most következzen a többi.

4.Ételmérgezési lehetőség: botulizmus

Ritka, potenciálisan halálos betegség, mely a helytelenül konzervált vagy tartósított ételek miatt alakul ki. Az otthon tartósítottaknál különösen nagy a rizikó. Ilyen a méz, a füstölt hús, erjesztett, füstölt vagy sózott hal. A babák nagy veszélyben lehetnek. Tünetek: görcsök, hányás, légzési nehézségek, nyelési probléma, dupla látás, gyengeség, paralízis. Ilyen ételmérgezés esetén azonnal mentőt kell hívni!

Védekezés: 12 év alatti gyermek nem ehet mézet. A duzzadó, szivárgó konzervdobozt, furcsa szagú tartósított ételeket ki kell dobni. Az otthon tartósított élelmiszereket magas hőfokon főzve sterilizáljuk!

hasfájás

5.Ételmérgezési lehetőség: C (clostridium)perfringens

Olyan baktériumtípus, amely görcsöket és hasmenést okoz kevesebb mint 24 óra alatt. A pörköltek, szaftok, húsok, amelyeket nagy mennyiségben készítenek és hosszú ideig melegen tartanak, mielőtt kínálják, gyakori forrásai ennek a fertőzésnek.

Védekezés: ezeket az ételeket alaposan meg kell főzni és a számukra megfelelő hőmérsékleten kell tartani. Mindjárt főzés után fogyasszuk el őket, amit behűtünk, azt körültekintően tároljuk.

6.Ételmérgezési lehetőség: Staphylococcus

Ha egy megfertőzött ember készíti az ételt, sajnos kialakulhat a betegség. A veszélynek leginkább kitett ételek a szendvicsek, saláták (tojás-, tonhal-, csirke-, krumpli, makaróni), a krémes sütemények, pudingok. Tünetek: hányás, görcsök, hasmenés, s ezek már 30 perccel a fertőzés után jelentkeznek. Általában 3 napig tartanak.

Védekezés: mielőtt egy ételhez nyúlunk, alaposan mossunk kezet. Ha betegek vagyunk, orr- vagy szemfertőzésünk van, esetleg nyílt sebünk, kezünkön vagy csuklónkon fertőzés található, ne foglalkozzunk ételkészítéssel.

7.Ételmérgezési lehetőség: Hepatitis A

Olyan vírus, mely a májat támadja meg és lázat, kimerültséget, hányingert, fogyást, sárgaságot eredményez. A legtöbb fertőzés enyhe – azzal terjedhet, ha a megfertőzött személy nem mos kezet megfelelően, majd megérinti az ételt vagy bármit, amit utána szájhoz emelünk.

Védekezés: a Hepatitis A ellen van oltás. Ezen felül érdemes egy-egy étterem egészségügyi értékelését megtekinteni, ha nem vagyunk meggyőződve a tisztaságról. Mielőtt ételhez nyúlunk, mindig alaposan mossunk kezet.

8.Ételmérgezési lehetőség: Campylobacter

Egy igen kis mennyiségű nyers csirkelé is okozhat ilyen megbetegedést. Amerikában a második számú ok, ami ételmérgezést vált ki. Tünetek: láz, görcsök, hasmenés, hányás. Legtöbben egy héten belül kigyógyulnak, de sajnos akár Guillain-Barre szindrómához is vezethet, amely egy ritka, súlyos kór – pár héttel a hasmenéses betegség után alakul ki, átmeneti paralízist is okozhat.

Védekezés: kerüljük a keresztül-fertőzés lehetőségét alapos kézmosással, a vágódeszka, munkafelület, evőeszközök alapos lemosásával, miután a nyers csirkével dolgoztunk. A baromfit magas hőmérsékleten süssük, főzzük meg.

kidobott_etel

9.Ételmérgezési lehetőség: Norwalk vírus

Az ún. norovírusok gyakori okai a gyomorinfluenzának. Hányást, hasmenést okoznak, 24-48 órán át tartanak. Akkor fertőzik meg az ételt, amikor az élelmiszert feldolgozó nem mos kezet vécéhasználat után. A saláta, a nyers hal rizikós, mert ezeket nem főzik meg fogyasztás előtt.

Védekezés: mindig mossunk alaposan kezet vécéhasználat után, de ez igaz a pelenkacserére is.

10.Ételmérgezési lehetőség: Vibrio vulnificus

Ez a baktérium meleg tengervízben él – így a kagylók, főleg az osztriga tartalmazhatja. A fertőzés a legtöbb ételmérgezésből adódó tünetet okozza, ám a meggyengült immunrendszerrel bíróknál akár életveszélyes vérfertőződés is kialakulhat.

Védekezés: csak alaposan átfőtt kagylót fogyasszunk. A sütés, főzés, forralás mind csökkenti a fertőzés esélyét. Azokat, amelyek nem nyílnak ki a főzés során, ne együk meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.