Vigyázat! – Ez a top 10 ételmérgezés-kiváltó étel

Nem árt odafigyelni, mit és hogyan eszünk

Az ételmérgezés komoly egészségügyi probléma, melyet ha csak lehet, el kell kerülni. Olykor azonban olyan élelmiszerek okozhatják, melyekről nem is sejtjük. Íme a 10 leggyakoribb kiváltó étel.

Az ételmérgezés gyakran olyan élelmiszerekből ered, melyek fogyasztásakor fel sem merül bennünk, hogy gond lehet belőlük. Lássuk, melyek ezek, mivel érdemes óvatosnak lenni.

1.Csírák: olyan magokról van szó, amelyek kihajtottak. Nyersen és enyhén főzve – különösen a lóhere és a lucerna – 2006 óta szinte minden évben okoznak többszintű ételmérgezést. Ugyanazok a meleg, párás körülmények ugyanis, amelyek a hajtásokat táplálják, elősegítik a szalmonella, a lisztéria és az E. coli baktériumok szaporodását. Csábító lehet ezeket az antioxidánsban gazdag csírákat salátába vagy szendvicsbe tenni, de érdemesebb megfőzni őket előbb! A lemosás nem öli meg a kórokozókat.

brokkoli csíra

Foto:123rf.com

2.Nyers tej: az egyik legveszélyesebb élelmiszer-eredetű betegség okozója a nyers tej – vagyis, ha az állattól származó tejet nem melegítjük vagy pasztőrizáljuk, nincs, ami elpusztítsa a baktériumokat. A nyers tejben E. coli, lisztéria, campylobacter és szalmonella található. Napokig tartó hasmenést és hányást okozhatnak, illetve súlyos betegségeket, így Guillain-Barré-szindrómát, mely bénuláshoz vezethet. Mindig ellenőrizzük, pasztőrizált tejet iszunk-e, különösen a termelői piacokon.

Foto:123rf.com

3.Tojás: a szalmonellával fertőzött tojások számos ételmérgezés és haláleset okai. A csirke még azelőtt átadhatja a kórokozót a tojásnak, hogy a héj elnyerné formáját. A baktérium megfertőzheti a tojásokat a baromfi székletén át. A tojást le kell hűteni.

Foto:123rf.com

4.Liszt: nyers lisztet aligha eszünk, ám a süteménytésztába néha belekóstolunk. Ne tegyük. Ritka, de az ételmérgezés oka lehet a nyers lisztet megfertőző E.coli baktérium, betakarítás, őrlés és rostálás során kerülhet a lisztbe. A liszt fehérítése nem pusztítja el az E. colit, amely véres hasmenést, hányást, sőt veseelégtelenséget és halált okozhat. A dobozos süteménytészta-keverékek és előre készített – csak kisütésre váró – tészták szintén rejthetnek baktériumokat.

liszt2

Foto:123rf.com

5.Csomagolt saláták: a friss saláták az ételmérgezés egyik legfőbb forrásának számítanak. Az ok pontos meghatározása ugyanakkor problémás lehet – egyes járványok meghatározott zöldségfajtához, gyakran a római salátához és a spenóthoz, vagy bizonyos termelőkhöz, csomagolókhoz kötődnek. Szalmonella és egyéb baktérium is lapulhat a piszkos tisztítóvízben, talajban vagy emberi kézen. A csomagolásban még jobban elszaporodhatnak, s mosás után is a salátán maradhatnak.

6.Csirke: mint minden állat, a csirke esetében is vannak baktériumok a bélben. Az olyan kórokozók, mint a campylobacter és a szalmonella, feldolgozás és csomagolás közben kerülhetnek a csirkékre, s azok a vágódeszkákon át az edényekig is eljuthatnak.

Foto:123rf.com

7.Előre szeletelt dinnye: az ételmérgezés ezen esetei gyakoribbak nyáron, amikor többen élvezik a könnyed görögdinnyét vagy sárgadinnyét. A dinnye a talajon nő, ahol felszedheti a kórokozókat. Felszínét pedig nehéz fertőtleníteni. Az előre szeletelt dinnye továbbadhatja a norovírust, a lisztériát és más kórokozókat. A legjobb a mosott, egész dinnye fogyasztása. Ha előre felvagdossuk, tegyük hűtőbe a dinnyedarabokat, vagy csomagoljuk jégbe.

8.Osztriga: a friss osztriga közvetlenül a héjból fogyasztva ízletes, sós csemege lehet. Ezek a puhatestűek kopoltyúik révén táplálékot merítenek a part menti vizekből, ám ugyanúgy csapdába ejtik a vírusokat és a baktériumokat is. Ha ezeket az étellel megesszük, vibriózist kaphatunk, mely hasmenéssel, hányással, lázzal és hidegrázással járó ételmérgezés. Norovírus szintén származhat az osztrigából. Ez az élelmiszer is csak főzve biztonságos.

Foto:123rf.com

9.Lágy sajtok: az ételek közül a nyers tejből készült lágy sajtok is lehetnek igen kockázatosak. Rizikósabbak, mint a pasztőrizált sajtok – 160-szor nagyobb esélyünk van ételmérgezést kapni – főleg lisztéria baktériumot – feta, brie, camembert és kék sajt fajták miatt, mint például egy Roquefort fogyasztásakor. A lisztéria a bélen túl is hat, fejfájást, egyensúly-vesztést, görcsöket okozhat, sőt vetélést, koraszülést és halvaszülést eredményezhet. Az újszülött ráadásul elkaphatja azt az anyán keresztül.

10.Darált marhahús: az ételmérgezés-megbetegedések mögött ebben az esetben is az E.coli baktérium áll, mely jelen van emberekben és állatokban egyaránt. Hogy ne legyen belőle baj, még a steak-et is kellően meg kell sütni. Ez igaz a marha és a sertéshúsra is.

 

+1.Hot dog: ezt a népszerű utcai ételt akkor is biztonságosabb újramelegítve enni, ha már hazavittük. Még csomagolást követően is lehet ugyanis benne lisztéria baktérium – az előre csomagolt termékek esetében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.