Vigyázat! Finom falatok, amelyekből ételmérgezés lehet – 1.rész

Az ételmérgezés alattomos dolog – számos olyan élelmiszerünk van, amelyeket gyanútlanul megeszünk, s később kiderül: valamilyen baktériumot tartalmazott. Mi mindennel kell vigyázni? Mire kell odafigyelni?

Naponta eszünk nyers zöldségeket, gyümölcsöket, sajtot, felvágottat – számos olyan ételt, amely rossz tárolás vagy egyéb okok miatt baktériumokkal szennyeződhet. Sajnos, ránézésre ezt nem lehet megállapítani. De bizonyos óvintézkedéseket megtehetünk. Lássuk, milyen ételmérgezéssel lehet dolgunk és mire kell odafigyelnünk!

1.Ételmérgezési lehetőség: lisztéria

Ez a baktérium a friss termékeket szennyezheti be, így például a sárgadinnyét, a feldolgozott ételeket, a sajtokat. A tünetek közé tartozik a láz, izomfájdalom, gyomorfájdalom, hasmenés – 2 nappal vagy 2 hónappal azután, hogy megettük a terméket.

Védekezés: a nyers dolgokat sikáljuk le, mielőtt felvágjuk. Kellő hidegen tartsuk a hűtőben. Mindent, ami érintkezésbe került velük, érdemes lemosni – vagyis ha a dinnyéhez ért bármi, ezeket mossuk meg.

szalmonella4

2.Ételmérgezési lehetőség: szalmonella

Bármely élelmiszert megfertőzheti, de nagyobb az esély az állati termékeknél az ürülékükkel való kapcsolat miatt. Csirkéknél megfertőződhet a tojás, még mielőtt a héj kialakul, tehát még a friss, tiszta tojások is lehetnek szalmonellásak.

A friss termékek szintén összefügghetnek a szalmonellával. Megfertőződhet a paradicsom, paprika, a saláta és a papaya. A csíra is lehet szalmonellás, mivel meleg, párás talajban nő, ráadásul gyakran nyersen vagy alig főzve eszik. A fertőzés nagyon súlyos lehet, különösen a babáknál és az időseknél.

Tünetek: gyomorgörcs, láz, hasmenés 12-72 órával az étel fogyasztása után. A betegség 4-7 napig tart.

Védekezés: sose együnk nyers vagy alig főtt tojást. A csirkét is kellő hőfokon süssük. A nyers húst külön tároljuk a megfőzöttől és más élelmiszerektől. Mossunk kezet, mossuk le alaposan a vágódeszkát, evőeszközöket és a munkafelületet. A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg, töröljük szárazra és tartsuk a hűtőben.

Szalmonellát okozhatnak a feldolgozott ételek is. A chips, a keksz, a leves, a mogyoróvaj, még a fagyasztott termékek is. Előfordul, hogy a szalmonella a feldolgozott növényben van. Sose használjunk olyan terméket, amelyet már kivontak a forgalomból, dobjuk ki vagy vigyük vissza az üzletbe. Az élelmiszerek forróra melegítése elpusztítja a baktériumokat.

A nyers hús fertőzéséért is lehet felelős a szalmonella. Különösen a darált húsra jellemző – a darált pulykahúst már számos szalmonella kitöréssel összefüggésbe hozták. Sajnos, szaga és külseje normális, ezért nem tudjuk előre, hogy ételmérgezést kaphatunk tőle.

Védekezés: ha alaposan megfőzzük, átsütjük a marha-, sertés- és bárányhúst, illetve a baromfit, akkor elkerülhetjük a problémát. A keresztül-fertőzést gondos kézmosással elkerülhetjük, miután a nyers hússal dolgoztunk.

szalmonella1

3.Ételmérgezési lehetőség: E-coli

Az E-coli a marha beleiben él s megfertőzheti a húst már a vágási folyamat során. Különösen rizikós a darált változat, mert a baktérium szétterjedhet a darálással. Tünetek: komoly hasi görcsök, vízszerű hasmenés, hányás. A betegség pár nappal a húsfogyasztás után jelentkezik, érzékeny embereknél súlyos lehet. Kb. 1 hétig tart.

Védekezés: a húst alaposan át kell sütni, főzni. Soha ne tegyük a megsültet arra a felületre, ahol a nyerset tartottuk előzőleg. Mossuk meg jól az evőeszközöket, a vágódeszkát, a hús hőfokmérőjét meleg, szappanos vízzel.

A nyers gyümölcslé és tej ugyancsak E-coli fertőzött lehet. Ahogyan a friss zöldségek, gyümölcsök is, amennyiben a műtrágya vagy a víz, amellyel nevelték őket, tartalmazta a baktériumot. A zöld leveles zöldségek vannak a legnagyobb veszélyben. A friss spenót egyik jó példa. A termelőknek meg kell tenniük minden óvintézkedést a kockázat minimalizálásáért.

Védekezés: a zöld leveles zöldségek leveleit válasszuk külön és mossuk meg. Főzzünk meg jól minden zöldséget, hogy elpusztítsuk a baktériumokat és elkerüljük az ételmérgezést.

A cikket folytatjuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.