Kellemetlen és kínos? Fontos az aranyeresség kezelése!

A viszketés egy árulkodó tünet, általában valamilyen betegség jele. A végbélnyílás környékén jelentkező viszketés leggyakoribb oka az aranyeresség, ám nagyon sok más betegség is a háttérben állhat.

Dr. Baranyai László proktológus, a Trombózisközpont aranyér specialistája mondja el a részleteket.

Az aranyeres göbök felszínén a vékony hám állandó igénybevételnek van kitéve. A kemény széklet, vagy éppen a kemény WC papír, valamint a tartós ülőmunka, a szoros ruházat és bizony a különböző szexuális szokások mechanikus sérülést okozhatnak. Az illatosított tisztító szerek (színes WC papír, lemosó oldatok, stb.) kémiailag irritálhatják a végbélnyílást.

A higiéné hiányosságai, bizonyos ételallergiák, valamint az olyan betegségek, mint a diabétesz, pajzsmirigy-alulműködés vagy a pikkelysömör (psoriasis) lehetnek krónikus gyulladás okai is. Jellemző, hogy a lokális betegségek, így a bélférgesség, gombás gyulladás, az ún. intradermális típusú carcinoma szintén viszketést, gyulladást produkálnak. Sorra érkezik a baj! A bőrelváltozások viszketést, majd vakarózást okoznak, apró sérülések keletkeznek, ezek pedig gyulladást, a hám ekcémás átalakulását válthatják ki.

Fotó: 123rf.com

Hogyan szabaduljunk meg a kínzó, elkeserítő viszketéstől?

A napi gyakorlatban a legfontosabb teendőket mondja el dr. Baranyai László proktológus, aki hangsúlyozza: elsősorban meg kell előzni a tünetet:

  • Szellős, pamut fehérneműt érdemes viselni.
  • Hangsúlyos a végbél higiénia jelentősége, főként székelés után.
  • Kerülendőek az illatosított termékek
  • Jó hatásúak a langyos ülőfürdők.

Az aranyeresség kezelésében – rövid ideig használva – helyük van a szteroid tartalmú kenőcsöknek. Az éjszakai kínzó viszketésnél az első gondolat a cérnagiliszta fertőzés, a meleg, nedves környezet ugyanis a gombák elszaporodását jelentheti. Erre az esetre javasolható mebendazole hatóanyagtartalmú készítmény, amely három nap alatt panaszmentessé teszi a betegeket.

Amikor a proktológus segít!

A fenti egyszerű módszerek az esetek nagy százalékában megszüntetik a viszketést. Sikertelenség esetén azonban további vizsgálatokra lehet szükség, ezért mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki a pontos diagnózis birtokában a megfelelő és hatékony terápiát írja fel a betegnek.

Aranyér – Ezeket az ételeket kerüld!

Forrás: https://napidoktor.hu/index