Van ellenszer a dadogásra?

A dadogós emberek nehezen mondanak ki bizonyos szavakat, többször megismételnek, vagy elnyújtanak hangokat, szótagokat, időnként úgy tűnhet, mintha valósággal küszködnének a beszéddel.

Pedig a dadogás ennél sokkal összetettebb jelenség, melyet részben genetikai, érzelmi, agyi és nyelvi faktorok határoznak meg, állítja Jane Fraser, az Amerikai Dadogás Alapítvány elnöke. Szerinte olyan sok tényezőből tevődik össze akár csak egyetlen szó kimondása, hogy a beszéd a legmagasabb fokú és legösszetettebb dolog, amire az ember képes.

Az orvosok négy olyan faktort azonosítottak, melyek hozzájárulhatnak a dadogás kialakulásához:

Genetika: Öt emberből körülbelül háromnál kialakulhat a dadogás, amennyiben a családban már korábban is előfordult ez a probléma.

Gyermekfejlődés: A korai beszéd-, és nyelvi problémákkal küszködő, vagy a fejlődésben kicsit elmaradt gyerekek esetében valószínűbb a dadogás kialakulása.

orvos59

Neurofiziológia: A kutatók megállapították, hogy a dadogós emberek a normálistól eltérő módon képzik a beszédhangokat.

Családi dinamika: A teljesítménykényszer, a sikerorientáltság és a felgyorsult életmód szintén hozzájárulhat a dadogás kialakulásához.

A fizikoterápiás technikák, mint például a kognitív viselkedésterápia ugyanolyan hatékonynak bizonyultak, mint a beszédterápiás technikák, melyek során a dadogósok megtanulnak lassabban beszélni, és bizonyos tanult trükkökkel ki tudják mondani a problémás hangokat és szótagokat, mondta Fraser.

A korai beavatkozás fontosságát hangsúlyozta Tommie L. Robinson, beszédterapeuta, aki szerint a fejlődési dadogás olyankor alakul ki, amikor egy gyerek beszéd- és nyelvi képességei nem tudnak lépést tartani a szülők, vagy környezete által elvárt verbális követelményekkel.

Forrás:


Egy válasz

  1. Vivien

    Üdv!
    A dohányzás károsíthatja a dadogást,vagy esetlek javítja,mivel állítolag nyugtató hatása van?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.