Szívvel a stroke ellen

Magyarországon évente több mint 40 000 szélütés fordul elő. Körülbelül 10 000 ember a szélütést követő első évben meghal, 20 000 tartós ápolásra szorul és mindössze 4 000 ember nyeri vissza a munkaképességét.

A leggyakoribb szívritmuszavar az úgynevezett pitvarfibrilláció, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik.  Magyarországon jelenleg mintegy 130 000 beteget kezelnek ezzel a típusú ritmuszavarral.

A betegség lényege, hogy a szabálytalan szívverés következtében a szívben vérrög alakulhat ki, és ez a véráramba kerülve mintegy ötszörösére növeli a szélütés kockázatát, ezért a pitvarfibrilláló betegek folyamatos véralvadásgátló kezelése szükséges.

A pitvarfibrilláció okozta stroke rendszerint súlyosabb lefolyású, mint a nem pitvarfibrilláció eredetű, szövődményei óriási terhet jelentenek a nemzetgazdaság számára, továbbá a betegség közvetlen orvosi és járulékos (táppénz, rokkantosítás, ápolás stb.) költsége is rendkívül magas.

sziv25

Szívritmuszavar esetén szükséges lehet véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása, amelyet az oly súlyos következményekkel járó szélütés megelőzése érdekében kell alkalmazni. Ma már hozzáférhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amelyek több szélütést képesek megelőzni, és alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké.

Mit tehetünk mi magunk az egészségünk megőrzése érdekében?

Legelőször vizsgáljuk meg életformánkat, hogy azon tudunk-e oly módon változtatni, hogy az egészségtelen tényezőket kiküszöböljük. A dohányzás abbahagyása, a testsúlycsökkentés, az egészségesebb táplálkozás, a stressz lehetőség szerinti kerülése azok az első, személyes lépések, amelyeket szívünk egészsége és a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzése érdekében meg kell tennünk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.