Székrekedés? Mi az oka? – Nézzünk a dolgok mélyére!

Betegség is kiválthatja a kellemetlenséget

A székrekedés, különösen, ha gyakori, nem csupán azt jelezheti, hogy ellustultunk vagy kevés folyadékot fogyasztunk. Súlyos betegség is állhat mögötte, ezért érdemes komolyan venni. Nézzünk utána, mi a székrekedés valódi oka?

A székrekedés komolyan megkeserítheti a mindennapjait annak, aki szenved tőle. Első körben fontos tudni, hogy a probléma oka sok esetben a nem megfelelő táplálkozás és az ülő életmód. Sűrűn alakul ki olyan embereknél, akik kevés rostot fogyasztanak és nem mozognak eleget, sőt kellő mennyiségű folyadékot sem isznak. 

Más esetekben azonban betegség is lehet a székrekedés valódi oka, különösen, ha krónikus székrekedésről van szó. Kezelését mielőbb el kell kezdeni, mert amellett, hogy szenvedést okoz, szövődményei is súlyosak lehetnek: hashártyagyulladás, fertőzés, sőt bélrepedés is jelentkezhet.

Fotó: 123rf.com

Milyen okok állhatnak a székrekedés mögött?

  1. Pajzsmirigy-alulműködés: gyakori, hogy a székrekedés oka a hormonrendszer zavara. Amennyiben nem működik megfelelően, a pajzsmirigy-alulműködés eredményeképpen lelassul az anyagcsere. Ez az emésztés gördülékenységét is gátolja. A gondon úgy lehet segíteni, hogy a páciensnek a hormonszint helyreállítására alkalmas gyógyszert adnak. 
  2. Vastagbél-polip: sokan nincsenek vele tisztában, hogy a vastagbélrák kialakulását polipok jelentkezése előzi meg, melyeket műtéti úton távolítanak el. A széklet azonban ezek hatására nemcsak véres és nyákkal borított lehet, hanem ürítése is problémás. Egy nagyobb méretű polip székrekedést eredményezhet, s a beteget hasfájás gyötri. Olykor hasmenése lehet, hányással küzdhet. A vastagbél-polip tehát lehet a székrekedés oka. A polipokat meg kell előzni, amelyhez nagymértékben hozzájárul a rostdús étrend és a rendszeres mozgás. S természetesen az is, hogy időről-időre megnézetjük magunkat az orvossal.

    Fotó: 123rf.com

  1. Crohn-betegség: azok a páciensek, akiknek Crohn-betegsége gyulladásos, inkább hasmenést tapasztalnak, de jelentkezhet székrekedés is. Ha a betegséget nem kezelik, lelassulhat a bélműködés, sőt bélszűkület, bélelzáródás alakulhat ki. Utóbbit azonnal operálni kell. A Crohn-betegnek sürgős orvosi segítségre van szüksége, amennyiben a fájdalmai erősödnek, gyorsul a szívverése, folyamatosan hány és láza van. 
  2. Szklerózis multiplex: különösnek tűnhet, de ez a betegség is lehet a székrekedés oka. Emögött az áll, hogy a beteg fizikailag kevésbé aktív, idegi problémái és kimerültsége miatt. Sajnos, további gondot okozhat, hogy ha széklet ürítése problémás, az a húgyutakat is érintheti, így a páciens inkontinenciával küzdhet. A székrekedés közvetlen oka lehet még az idegi károsodás, mely gátolhatja a bélmozgást irányító impulzusokat. 
  3. Parkinson-kór: ezt a betegséget szintén összefüggésbe lehet hozni a székrekedéssel. A Parkinson-kór korai jele lehet – még azelőtt észrevehető, hogy a páciens beszéde, mozgása zavart szenvedne. Az emésztés ugyanis lelassul a neurodegeneratív folyamat során, már az elején. Általános jó tanács, hogy fogyasszunk kellő mennyiségű rostot. Számos, ízletes ételünkben megtalálható, de a zöldségek és a gyümölcsök azonnali rostlökettel szolgálnak. 

Fotó: 123rf.com

Előzzük meg a székrekedést, vagy ha fennáll annak esélye, hogy komolyabb betegség okozza, mindenképp járjunk utána!

10 tény a székrekedésről

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php