8 tény, amit az aloe veráról érdemes tudni

Az aloe vera egy népszerű gyógynövény, amelyet az emberek már évezredek óta használnak.

Az aloe vera, vagy aloe barbadensis egy vastag, rövid szárú növény, amely a levelekben tárolja a vizet. Legismertebb felhasználási módja a bőrsérülések kezelése , de számos más felhasználási módja is van, amelyek potenciálisan jótékony hatással lehetnek az egészségre.

1. Az aloe vera egészséges növényi vegyületeket tartalmaz

A kozmetikai, gyógyszer- és élelmiszeripar széles körben használja az aloe verát, és a növény becsült éves piaci értéke 13 milliárd dollár.

Az aloe vera vastag, hegyes és húsos zöld leveleiről ismert, amelyek körülbelül 30-50 centiméter hosszúra nőhetnek. Minden egyes levél nyálkás szövetet tartalmaz, amely vizet tárol, és ez teszi a leveleket vastaggá. Ez a vízzel teli szövet az a “gél”, amelyet az emberek az aloe vera termékekkel társítanak.

A gél tartalmazza a növényben található legtöbb jótékony bioaktív vegyületet, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és antioxidánsokat.

aloe vera

Fotó: 123rf.com

2. Az aloe vera antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

Az antioxidánsok fontosak az egészség szempontjából. Az aloe vera gél erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a polifenolok néven ismert anyagok nagy családjába tartoznak.

Ezek a polifenolok az aloe verában található számos más vegyülettel együtt segítenek gátolni bizonyos baktériumok növekedését, amelyek fertőzéseket okozhatnak az emberben.

Az aloe vera ismert antibakteriális, vírusellenes és fertőtlenítő tulajdonságairól. Részben ezért segíthet a sebek gyógyításában és a bőrproblémák kezelésében.

3. Az Aloe vera gyorsítja a sebgyógyulást

Az emberek leggyakrabban helyi gyógyszerként használják az aloe verát, inkább a bőrre dörzsölik, mint fogyasztják. Tény, hogy régóta használják sebek, és különösen égési sérülések, köztük a napégés kezelésére. Tanulmányok szerint hatékony helyi kezelés az első és másodfokú égési sérülések kezelésére. Kísérleti tanulmányok áttekintése szerint az aloe vera körülbelül 9 nappal csökkentheti az égési sérülések gyógyulási idejét a hagyományos gyógyszeres kezeléshez képest. Emellett segített megelőzni a bőrpírt, a viszketést és a fertőzéseket.

Az aloe vera más típusú sebek gyógyulását segítő bizonyítékai nem meggyőzőek, de a kutatások ígéretesek.

Ne költsünk drága aloe verás krémekre, készítsünk házilag

4. Csökkenti a foglepedéket

A fogszuvasodás és az ínybetegségek nagyon gyakori egészségügyi problémák. Ezen állapotok megelőzésének egyik legjobb módja, ha csökkentjük a lepedék, vagyis a bakteriális biofilmek felhalmozódását a fogakon.

Egy szájöblítéssel kapcsolatos vizsgálatban 300 egészséges ember bevonásával a kutatók összehasonlították a 100%-os tiszta aloe vera levét a standard szájvíz összetevőjével, a klórhexidinnel.

A 4 napos használat után az aloe vera szájöblítő ugyanolyan hatásosnak tűnt a foglepedék csökkentésében, mint a klórhexidin. Egy másik tanulmány hasonló előnyöket talált az aloe vera szájöblítésnek 15-30 napos időtartam alatt.

Az aloe vera hatékonyan pusztítja a szájban a lepedéktermelő Streptococcus mutans baktériumot, valamint a Candida albicans élesztőgombát.

aloe vera

Fotó: 123rf.com

5. Segít a szájfájás kezelésében

Sokan tapasztalnak szájfekélyt, vagy fekélyt a szájban életük egy bizonyos pontján. Ezek általában az ajak alatt, a száj belsejében alakulnak ki, és körülbelül egy hétig tartanak.

Tanulmányok kimutatták, hogy az aloe vera kezelés felgyorsíthatja a szájfekély gyógyulását.

Például egy 7 napos vizsgálatban 180, visszatérő szájfekélyben szenvedő emberen végzett vizsgálat során az aloe vera tapasz alkalmazása a területre hatékonyan csökkentette a fekélyek méretét. Azonban nem múlta felül a hagyományos fekélykezelést: a kortikoszteroidokat.

Egy másik tanulmányban, az aloe vera gél nemcsak a szájfekélyek gyógyulását gyorsította fel, hanem a velük járó fájdalmat is csökkentette.

6. Az aloe vera csökkenti a székrekedést

Az aloe vera segíthet a székrekedés kezelésében is. Ezúttal nem a gél, hanem a latex biztosítja az előnyöket. A latex egy ragacsos sárga maradvány, amely közvetlenül a levél héja alatt van jelen. A hatásért felelős kulcsfontosságú vegyület az aloin vagy barbaloin, amelynek jól ismert hashajtó hatása van.

Az emberek azonban aggályokat fogalmaztak meg a gyakori használat biztonságosságával kapcsolatban. A közhiedelemmel ellentétben az aloe vera nem tűnik hatásosnak más emésztési betegségek, például irritábilis bél szindróma vagy gyulladásos bélbetegség ellen.

Orvos a cserépben – négyezer éves csoda az aloe vera

7. Javíthatja a bőrt és megelőzheti a ráncokat

Van néhány előzetes bizonyíték arra, hogy a helyileg alkalmazható aloe vera gél lassíthatja a bőr öregedését.

Egy 2009-es tanulmány 30 45 év feletti nőn végzett vizsgálatában a szájon át szedett aloe vera gél 90 nap alatt növelte a kollagéntermelést és javította a bőr rugalmasságát.

Vélemények azt is sugallják, hogy az aloe vera segíthet a bőrnek megtartani a nedvességet és javíthatja a bőr integritását, ami jótékony hatással lehet a száraz bőr állapotára.

8. Csökkenti a vércukorszintet

Az emberek néha az aloe verát használják a cukorbetegség ellenszereként. Ennek oka, hogy fokozhatja az inzulinérzékenységet és segíthet a vércukorszint kezelésében.

Egy tanulmány szerint az aloe vera előnyös lehet a prediabéteszben vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára a glikémiás kontrollra gyakorolt hatása miatt.

A meglévő tanulmányok minősége azonban nem ideális, ezért a tudósok jelenleg nem javasolják az aloe vera használatát erre a célra.

Kockázatok, mert azok is vannak azért 

Az aloe vera biztonságos gyógymód, kevés ismert mellékhatással.

Azt azonban kimutatták, hogy az aloe vera szájon át történő alkalmazása hashajtó hatása miatt gyomorgörcsöket vagy hasmenést okozhat. Voltak olyan jelentések is májkárosodásról, amelyek az aloe vera hosszú távú kiegészítő használatával kapcsolatosak.

Összefoglalva tehát az aloe vera számos terápiás tulajdonsággal rendelkezik, különösen a bőr és az íny kenőcseként.

Az emberek használhatnak palackozott aloe vera gélt, vagy közvetlenül az aloe növény leveléből szedhetik a hasznos anyagot. Azt azonban fontos tudni, hogy az aloe vera levének más a felhasználási módja, mint az aloe vera gélnek. És bármilyen kúra vagy kezelés előtt érdemes az orvos szakvéleményét kikérni, hogy biztonságosan, mellékhatás mentesen használjuk ezt a csodanövényt.  

Ez a téma is hasznos lehet:

Tudta, hogy az Aloe vera hasmenést és vastagbélgyulladást is okozhat?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.