Rákot is okozhat? – Biztonságos a tetoválás? – 2. rész

Mielőtt még megterveznénk, milyen delfint készíttetünk a bokánkra, vagy egy nevet rakatunk számunkra megfelelő helyre, gondoljuk át, biztonságos-e a tetoválás. A használt tinta még évekkel később is káros lehet.

„Az új pigmentek, amelyek forgalomba kerültek, sosem lettek tesztelve, s mivel organikusak, esetükben nagyobb a szövődmények kockázata – emeli ki Zwerling, aki éveken át tanulmányozta szemészként a tartós sminktetoválásokat és általános tetoválásokat. „Az organikus pigmentek szörnyű allergiás reakciókat okozhatnak” – tette hozzá.

Arisa Ortiz orvos, a San Diegói Kaliforniai Egyetem lézer- és kozmetikai bőrgyógyászat professzora, úgy gondolja, a piros tinta a legproblematikusabb. Allergiás és gyulladásos reakciókat egyaránt okozhat. De ez bármely színnel megtörténhet. Az egyik páciensénél a piros ajaktetoválástól duzzanat alakult ki, a nőt állandó fáradtságérzet gyötörte. Állapota nem javult, míg a tetoválást lézerrel el nem távolították.

A tinták szisztémás reakciókat okozhatnak, ha az illető, akit tetoválnak, allergiás valamely összetevőre. Ám arra nincs mód, hogy teszteljék, vajon valóban fennáll-e allergia a tetováló festékre – főleg, hogy a reakciók akár évekkel később is kialakulhatnak.

Gyakori tünetek

A legtöbb embernél, aki allergiás a tetoválásra, a viszketés a leggyakoribb tünet, valamint az irritáció és a duzzanat – magyarázta Katy Burris bőrgyógyász, a New York-i, Manhasseti Northwell Health orvosa.

„Az immunrendszer általában megtanulja elfogadni azt, tehát én nem mondanám, hogy a tünetek tartósak, de hónapokba telhet, amíg elmúlnak – fogalmazott.

Bizonyíték nincs rá, hogy összefüggés lenne a tetováló tinták és a rák között, ám aggályok felmerülnek, mivel az összetevők között lehet rákkeltő anyag.

Arisa Ortiz látott olyan esetet, melynél a bőrrák közvetlenül a tetoválás után alakult ki. „Volt köztük melanóma, bazális sejtes karcinóma és laphámrák is – s ha ez gyorsan kialakul, mindössze hetekkel a tetoválás készítése után, az elgondolkodtatja az embert” – mondta.

Az európai tanulmány szerzői véletlennek tartják, hogy a tetoválás helyén tumor alakuljon ki, de hozzáteszik, van egy összefüggés, amelyet érdemes tanulmányozni.

kopasz, tetoválás

Mit tehetünk?

Nincs elég bizonyíték arra, hogy a szakemberek mindenkit lebeszéljenek a tetoválásról. Valójában mindössze annyit tehetünk, hogy alaposan utánanézünk, milyen helyen készíttetjük el azt – legyen minden steril és ellenőrzött.

„Nehéz megmondani, hogy a tetoválás valóban biztonságos-e. Végülis annak a döntése, aki úgy dönt, hogy ezután is megcsináltatja” – fogalmazott Arisa Ortiz. Érdemes észben tartani, hogy a tetoválás egész életünkben velünk marad. „Ne gondoljuk, hogy ha el akarjuk tüntetni, elég lézerrel leszedetni – meglehetősen drága és fájdalmas is eltávolítani a tetoválást, s vannak színek, amelyek nem is igazán reagálnak rá” – figyelmeztet a szakember.

Tippek

A tetoválás biztonságossága tehát nem mondható ki teljes mértékben. De az alábbi tippeket alkalmazhatjuk:

-A vásárlónak és a tetováló mesternek is tudnia kell, honnan is származik az anyag, amelyet használ – mivel kapcsolatban kell lépni a gyártóval, amennyiben bármilyen mellékhatás jelentkezik.

-Különösen vigyázni kell azokkal a termékekkel, amelyeknek nincs ismertebb neve, a gyártót és a forgalmazót nem tüntetik fel.

-Ha tetoválást csináltatunk, figyeljük a helyét alaposan, s menjünk orvoshoz, ha bármilyen jelét észleljük annak, hogy valami nincs rendben: kiütés, viszketés, reakció vagy fertőzés jelentkezik.

-Olyan tetováló mestert kell választani, aki megfelelő képzettséggel rendelkező művész és betart minden higiéniai előírást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php