Melegkiütés vagy napallergia ? Ezek a különbségek

A meleg hatására kiütések, duzzadt, vöröses pattanások jelentek meg a bőrön? Esetleg nem gyulladt, folyadékkal teli hólyagok mutatkoznak?

Viszketnek, vagy épp nem okoznak ilyen gondot? Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt arról, hogy nem feltétlenül könnyű egy laikusnak különbséget tenni a melegkiütés és a napallergia közt, és bizonyos esetekben fontos az orvosi segítség. 

Gyerekeknél gyakori, de felnőtteknél is előfordul a melegkiütés

Csecsemőknél, gyerekeknél viszonylag gyakran megjelenik a melegkiütés, vagyis a miliaria. ami az eltömődött verejtékmirigyek következménye. Mivel a gyerekek hőháztartása még nem teljesen kialakult, ők könnyen reagálhatnak így a melegre.

A melegkiütés önmagában nem jelent problémát, de az már igen, ha a kiütések begyulladnak. A gyulladásos forma a miliaria rubra, ami viszkető, duzzadt, vörös pattanás formában jelenik meg. Létezik egy nem gyulladásos típus is, a kristályos miliaria, ami főként a háton, a vállon, a mellkason, a hónaljban alakul ki, és egy folyadékkal töltött hólyag formában jelentkezik. A hólyagocskák nagyobb csoportokban jelennek meg a bőrön, nem viszketnek, nem pirosak, és ha kifakadnak, kikaparjuk őket, vízszerű folyadék távozik belőlük.


Megelőzésképpen és a kezelésben is fontos a szellős, könnyű öltözék, gyerekeknél a túlöltöztetés kerülése és lehetőség szerint a pelenka nélküli „szellőztetés”.

Égő érzéssel jelentkezhet a napallergia

Sokan pattanásnak, csalánkiütésnek, piros foltnak nézik a napallergiát, ami nem meglepő, hiszen sokféle formában jelentkezhet a betegség. Az esetek többségében csak a fénynek kitett testrészeken tűnnek fel a kiütések, ám a valódi napallergia a teljes bőrfelületen megmutatkozhat. Ez már csak azért is probléma, mert nagyon kellemetlen tünetekkel küzdhet a páciens: viszketés, égő érzés, esetleg hólyagok megjelenése. A napallergia által érintett felület nem hámlik, viszont ha rendszeresen kiújul, foltokat hagyhat maga után.

Napallergia – a nyár közeledtével egyre gyakoribb bőrbetegség

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha biztosak vagyunk benne, hogy melegkiütésről van szó, a legfontosabb, hogy minél többet hagyjuk fedetlenül szellőzni a bőrt. Természetesen ebben az esetben is árnyékos helyen ajánlott tartózkodni, a direkt, erős napsütés kerülendő. Az esetek többségében a tünet magától elmúlik, különösen a nem gyulladásos típus – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. –  Ha mégsem szűnnek meg a tünetek, és hetekig megmaradnak a kiütések, érdemes bőrgyógyászati vizsgálatra jelentkezni, aki sokszor cinktartalmú rázókeveréket rendel el. Ugyanez a keverék enyhítheti a gyulladt típus okozta viszketést, égő érzést is, és bizonyos esetekben ajánlhatunk hintőporos kezelést is.
Ha a tünetek súlyosabbak és úgy látszik, hogy elszaporodtak a baktériumok az adott bőrfelületen – ez a ritkább eset -, antibiotikumos készítményre is szükség lehet. A bőrgyógyászati kivizsgáláson természetesen meg tudjuk állapítani azt is, valóban melegkiütésről vagy már a napallergiáról van-e szó. Utóbbit szintén ajánlatos lehet gyulladáscsökkentő, hűsítő készítménnyel kezelni, súlyosabb esetben az antihisztamin tartalmú gyógyszer kiegészítéseként.  

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.