Mikor nem javasolt a sminktetoválás?

Sokan veszik komolyan fontolóra sminktetoválás készíttetését szépsége és praktikussága miatt, közben pedig szinte mindig felmerül a kérdés: mikor nem javasolt a sminktetoválás?

A professzionális sminktetoválás olyan fejlett, hogy csak a bőr legfelsőbb rétegeit érinti. Emellett a steril és bőrbarát festék természetes ásványi anyagokból készül, így szinte egyáltalán nem terheli meg a szervezetet.

„Lényegében néhány eset kivételével, mint például a fertőző bőrbetegségek, gyulladások, anyajegy vagy a kemoterápia, többnyire lehetséges a sminktetoválás készítése” – mondta Kalcsu Kati mesterkozmetikus, általános és orvosi sminktetoválás-szakértő.

Hozzátette: az ellenjavallatot érintő kérdések túlnyomó többsége a herpeszre való hajlam, allergia és várandósság esetére vonatkozik, mert ezek előfordulása a leggyakoribb.

sminktetovalas21000

Kizáró ok a herpesz?

Már megjelent herpesz esetén a sminktetoválás természetesen nem végezhető el. Várjuk meg, amíg teljesen visszahúzódik és biztosítsuk, hogy a kezelést követő három-hat hetes beépülési idő alatt sem újul ki. Herpeszre hajlamosak számára ennek eléréséhez gyógyszeres megelőző kúra javasolt.

„A sminktetoválás elvégzése előtt két nappal ajánlott megkezdeni a herpesz kezelésére szolgáló gyógyszer szedését. A gyógyszeres kúra biztonságos megoldást nyújt, így a herpeszre való hajlam miatt senkinek nem kell lemondania a nőies ajkakról. Ezek a készítmények azonban kizárólag vényre kaphatóak, ezért forduljunk háziorvosunkhoz, mielőtt tetováltatni szeretnénk”– tanácsolja Kalcsu Kati.

Allergia esetén bőrteszt

Sokan hajlamosak allergiára, vagy éppen bőrérzékenységtől szenvednek. Azonban számukra sem elérhetetlen a sminktetoválás, de előzetesen két dologra oda kell figyelni.

Először is ellenőrizzük, hogy az általunk választott szakember allergológiailag tesztelt, prémium minőségű anyaggal dolgozik-e. Fontos, hogy a festék ne tartalmazzon tartósítószereket, valamint nehézfémeket.

A második lépés a bőrpróba, melyet a sminktetoválás előtt néhány héttel érdemes elvégeztetni. Ilyenkor az előre kiválasztott színnel a fül mögé apró pontocskát sminktetoválnak. Ez nem lesz látható másnak, viszont kiderül, hogyan reagál a bőr. Amennyiben két-három hétig nem történik semmi, akkor a sminktetoválás nyugodtan elvégezhető. Ha allergia lép fel, akkor sajnos egy ideig biztosan le kell mondanunk a sminktetoválásról, ám szerencsére ilyen eset csak rendkívül ritkán fordul elő.

sminktetovalas1000

Várandósság esetén is lehet, de…

Az általános gyakorlat szerint a várandósság és szoptatás nem kizáró ok, ha valaki sminktetoválást szeretne. Csakhogy néhány dolog árnyalja a képet: például ha valaki őssejt levételét tervezi, számolnia kell azzal, hogy a szolgáltató cégek kérhetik, hogy a terhesség ideje alatt tetoválás ne készüljön.

Előfordulhat az is, hogy megváltozik a kismama hormonháztartása, melynek hatására érzékenyebbé válik a fájdalomra, és ami egyébként meg sem kottyanna, az kellemetlenné válik.

Ezért Kalcsu Kati azt tanácsolja, hogy babavárás idején kérjük ki nőgyógyászunk véleményét mielőtt a sminktetoválás mellett döntenénk.

A sminktetoválás fejlődésével egyre kevesebb az ellenjavallat

A sminktetoválás óriási fejlődésen ment keresztül. A technika ott tart, hogy a sminktetoválás ma már nem jár sebesedéssel sem, például szemöldök vagy szemhéjtetoválás után akár azonnal munkába lehet menni.

Így a sminktetoválás nem zökkent ki a hétköznapi életből. Nem vesz igénybe több időt, mintha kétszer fodrászhoz mennénk, utána viszont rengeteg vesződségtől megkímél, és évekre megszépít.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.