Orrdugulás – Top 3 betegség, ami ennek is oka lehet

Az állandó orrdugulás nemcsak megfázás vagy allergia idején jelentkezhet. Bizonyos elváltozások okai lehetnek annak, ha a probléma folyamatos. Lássuk, melyek ezek és milyen segítség létezik.

Ki ne lenne tisztában azzal, mennyire kellemetlen az orrdugulás? Nem érzünk szagokat, illatokat, nem érezzük magunkat „száz százalékosnak”.

Természetes, hogy megfázás, arcüreggyulladás, illetve a különféle allergiák idején gyakran jelentkezik orrdugulás – ám ha nem ezek az okai, amelyek egy idő után elmúlnak, komoly fejtörést okozhat, miért van állandóan bedugulva az orrunk. Különösen, hogy orrcsepp alkalmazásával sem javul igazán a helyzet – számol be a WebBeteg.

Ennek három oka is lehet: egyes fül-orr-gégészeti elváltozások sajnos kiválthatnak tartós orrdugulást.

1. Orrpolip: az orrpolip egy nyálkahártya-képződmény, amely lehet rövidebb vagy hosszabb, s olykor az orrmeléküregekből az orrüregekbe ér. Mivel az orrpolip elzárja a levegőáramlást, meggátolja, hogy a melléküregek megfelelően szellőzzenek – a páciens ekkor veszi észre, hogy „nem szelel” az orra.

Amikor a polipok az orrüregben is érzékelhetővé válnak, az állapotot orrpolipózisnak hívják.

Nem ritka, hogy újra és újra jelentkező fertőzések hívják fel a figyelmet a betegségre, mivel a növekedő polipok az orrmelléküregek nyílásait elzárhatják, s mivel nem képes onnan kiürülni a képződő nyák, az elfertőződés miatt kialakulhat a krónikus arcüreggyulladás.

Az orrdugulás mellett a páciens egyéb tüneteket is észlelhet, amelyek arra késztetik, hogy fül-orr-gégészhez menjen. Ilyen a szaglás csökkenése, az orrfolyás, a horkolás, a fejfájás, valamint ha orrhangon kezd beszélni. Ilyen esetekben gyakori, hogy orrpolip áll a probléma hátterében.

2. Orrsövényferdülés: az orrdugulás oka lehet orrsövényferdülés is. Amennyiben tartós orrdugulás gyötör bennünket, s ez csak egyik oldalon fordul elő, vagy egyszer egyik, máskor a másik orrlyukat érezzük eldugultnak, az rendellenességről árulkodik.

Az orrsövény miatt kialakuló orrduguláshoz egyéb tünetek is csatlakozhatnak – ilyenek a fülészeti- és garatgondok, például a középfülgyulladás, a horkolás, valamint a sűrűn jelentkező fejfájás. Az orr el van dugulva, váladékozik, emellett azonban az újra és újra kialakuló arcüreggyulladás is jele lehet annak, hogy orrsövényferdüléssel küzdünk.

Mivel a páciens nem tud megfelelően levegőt venni az orrán keresztül, áttérhet szájlégzésre, ami miatt légúti fertőzések, gége- és garathurut alakulhat ki. Szintén árulkodó jel orrsövényferdülésénél az orrhangú beszédVannak, akiknél az orrsövényferdülés szabad szemmel is látható – az orr külső része deformált.

3. Orrmandula-megnagyobbodás – gyermekek esetében: az állandó orrdugulásnak gyermekkorban  a megnagyobbodott orrmandula is kiváltó oka lehet. Ha a gyermek horkol, mert az alvását zavarja a légúti akadály, arra érdemes felfigyelni. Az orrmandula-megnagyobbodás zavaró lehet a hangképzés és a beszédfejlődés terén, sőt az is lehet, hogy a gyermek alig érzi a szagokat.

Sok gondot okozhat az orrmandula megnagyobbodása: akadályozhatja megfázásnál a váladék kiürülését, ezért hajlamosíthat fülbetegségekre, visszatérő arcüreggyulladásra. Hogy operációra szükség van-e, azt orvos határozza meg, annak alapján, mennyire súlyosak a panaszok.

Érdemes tudni, hogy a megnagyobbodott orrmandula általában visszafejlődik 9 éves kor környékén, sőt teljesen el is sorvadhat, még mielőtt a gyermek betölti 18. életévét.

Olvasd el ezt is!

Orrdugulás: Ha alvás közben is zavar, tegyünk ellene!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.