Olajág Otthonok – a boldog nyugdíjas évekért

Egy új életforma születése, avagy a biztonságban eltöltött, független, élményekben gazdag nyugdíjas évek.

Egy emberöltő alatt többször érünk egy-egy új életszakasz kapujához. Létünk első felében még szüleink döntenek a további lépések irányáról, majd a felnőttkor küszöbét átlépve már önmagunkért, saját döntéseinkért tartozunk felelősséggel.

A nyugdíjas évek elérésekor önmagunkra és környezetünkre egyaránt gondolva kell döntést hoznunk arról, milyen formában, tartalommal kívánjuk leélni a tevékeny éveket követő időszakot. A lehetőségeket és a korlátokat egyaránt az egészségi állapotunk, a hozzátartozóktól mért fizikai távolság és a saját igényeink – az önállóságra, a biztonságra – határozzák meg.

Napjainkban egyre keresettebb, kedveltebb az idősotthonok által kínált új életforma, melynek egyik oka az önmagunkról való előre gondoskodás vágya. Az elmúlt években hatalmas lépésekkel közelítették meg a hazai idősotthonok a nyugati minőséget, szolgáltatáskínálatot, megteremtve a biztonságban eltöltött, tartalmas, közösségben, ugyanakkor önállóan élhető időskor lehetőségét.

 

olajag1

Amennyiben beköltözést fontolgatja, természetesen javasolt a lehetőségek felmérését követően a személyes tapasztalatszerzés, sőt kipróbálás. Egy próbahét alatt lehetőség van a teljes intézmény szolgáltatásainak, dolgozóinak megismerésére, a leendő lakótársakkal való beszélgetésre, önmagunk lehetőségeinek felmérésére.

A választásnál fontos szempontok között szerepel a biztonságot jelentő egészségügyi háttér, melynek keretében az intézmény – mint az Olajág Otthonok is – az otthonon belül rendszeresen működő háziorvosi és szakorvosi jelenlétet, 24 órás ápoló személyzetet biztosít.

A biztonság egy másik vetülete, hogy olyan intézményben élhet az idős ember, ahol örző-védő szolgálat működik, értékeink biztonságban vannak, idegenek nem tartózkodhatnak ellenőrizetlenül az épületekben.

Minél nagyobb egy intézmény, jellemzően annál több szolgáltatást kínál, illetőleg annál több lehetőség van olyan emberekkel megismerkedni, akikkel szoros barátság alakulhat ki, sőt párkapcsolatok jöhetnek létre, ahogy ezt az Olajág Otthonokban kötött házasságok is bizonyítják.

 

olajag3

Az önállóságot és a függetlenséget biztosítja, hogy a magas színvonalon működő idősotthon a szolgáltatásait önálló, komfortos apartmanokban nyújtja, melyben a beköltöző a saját bútoraival, berendezési tárgyaival saját otthont teremt, ugyanakkor a hétköznapi gondok súlyát – mosás, vasalás, főzés, takarítás – leveszi az intézmény az idős válláról.

A keletkezett szabadidő tartalmas eltöltése szintén rendkívül fontos szempont. Az intézményen belül, kimondottan a programok megszervezésével foglalkozó szakember jelenléte a garancia arra, hogy az otthonban többek között a lakók hobbijaira épülő klubok működnek, szervezett kirándulások, színház, múzeum és koncertlátogatások, zenés rendezvények szerepelnek a programkínálatban.

Egy színvonalas idősotthon egyszerre zárt a biztonság szempontjából és nyitott a lakó szabadsága szempontjából, hiszen a családtagokkal való szoros kapcsolattartás, az unokákkal közös játék éltető erőt jelent.

 

olajag_2

A beköltözésről szóló döntésnek közösnek kell lennie, a hozzátartozó számára is megnyugvást kell jelentenie, de elsődleges szempontként a nyugdíjas érdekeit kell szem előtt tartani, számára megteremteni az önálló, biztonságos, boldog időskort egy olyan intézményben, ahol a dolgozók a család szeretetét, törődését sokszorozzák meg. (X)

olajag_logo

Forrás: