Nem megy a hízás? – Ez lehet az oka

A legtöbb embernek a túlsúly jelent gondot, de sokan vannak, akik épp az ellenkezőjével küzdenek: képtelenek hízni. Komoly egészségi probléma állhat a hátterében. 

Amennyiben ezt nem sikerül elérni, úgy érdemes megvizsgáltatni a pajzsmirigyet, ugyanis annak fokozott hormontermelése könnyen okoz fogyást, hízásra való képtelenséget.

Ne gyors ételekkel és süteményekkel próbáljon hízni

Amennyiben valaki hízni szeretne, gyakran olyan tanácsokat kap a környezetétől, hogy egyen óriási mennyiségeket, gyors ételeket, édességeket, ne sajnálja magától a nassolnivalókat és egyen mindazt, melyek a diétázók számára tiltottak. Ez azonban igen rossz tanács, hiszen az egészségtelen étrenddel nem feltétlen jut komolyabb eredményre az ember, ráadásul ezek egészségkárosító hatása ugyanúgy vonatkozik a vékonyabbakra is.

Amennyiben valaki nem tud hízni, először is érdemes alaposabban megvizsgálni az étrendjét-akár dietetikus segítségével. Hiszen könnyen lehet, hogy nem is a mennyiségekkel, hanem a minőséggel van probléma, és más típusú ételekre van szükség.  Emellett érdemes rendszeres testmozgást is beiktatni, hiszen az nem csak az izomépítésben segít, hanem az éhségérzet növelésében is, így sportolásra ugyanúgy szükség van -egészséges- hízás, mint fogyás esetében.

Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja

Amennyiben megfelelő étrenddel sem sikerül pár kilót felszednie, úgy érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a szerv túlműködésének egyik jellegzetes tünete a fogyás, a hízásra való képtelenség. Ennek oka, hogy pajzsmirigy túlműködés esetén az anyagcsere felgyorsul, az emésztés fokozódik, az illető hasmenéstől, gyakori székeléstől is szenvedhet-ezek mind kihatnak a testsúlyra is” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A pajzsmirigy túlműködést vérvétellel igazolják (TSH, T3, T4 értékeket ellenőrzik), majd szükséges a mirigy UH-os vizsgálata is, ahol láthatóak az esetleges eltérések, mint göbök, strúma, gyulladás. Érdemes továbbá a TRAK, az ATPO szintjét is ellenőrizni (mivel magas értéke autoimmun betegségre utal), valamint az orvos izotópos vizsgálatot is elrendelhet.

A pajzsmirigy túlműködés lehetséges okai

  • Autoimmun betegség (Graves-Basedow kór)
  • Túl sok jód
  • Pajzsmirigygyulladás (szülés után is)
  • Agyalapi mirigy zavara
  • Strúma

Kezelése

A pajzsmirigy túlműködés kezelése elsősorban gyógyszeres, de izotópos kezelés is szükséges lehet. Strúma, többszörös/nagyobb méretű göbök esetén az is előfordulhat, hogy műtéti megoldás jön számításba, melynek során eltávolítják a pajzsmirigy egy részét- ilyenkor a beteg élete végéig hormonpótlásban részesülhet.

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.