Az egészségtelen étrend a legnagyobb gyilkos

Világszerte ez rövidíti legjobban az életet

A helytelen étkezés sokkal nagyobb kárt okoz, mint a magas vérnyomás vagy a dohányzás – állítja egy nagyszabású tanulmány. Ideje felülvizsgálnunk, nálunk mennyire jellemző az egészségtelen étrend.

Odafigyelünk a helyes táplálkozásra? Vagy csak ímmel-ámmal eszünk egészséges ételeket? Fontos lenne átgondolnunk, hogyan étkezünk. Az egészségtelen étrend ugyanis vezető halálok – egy új kutatás eredménye rámutatott, több embert öl meg, mint a dohányzás vagy a magas vérnyomás.

A nagyszabású tanulmány közel 200 országban hozta összefüggésbe az egészségtelen étrendet csaknem 11 millió halálesetettel 2017-ben. Ez a felnőtt lakosság 22 százalékát jelenti egy évben.

Korábbi kutatások a dohányzást tették felelőssé 8 millió halálesetért világszerte, a magas vérnyomást pedig 10 millió ember haláláért.

Az azonban nem meglepő, hogy az egészségtelen étrend is fő bűnös. A táplálkozás kritikus dolog – emelte ki dr. Ashkan Afshin, a Seattle-i Washingtoni Egyetem vezető kutatója. A helytelen étkezés számos egészségügyi állapot kialakulásához járul hozzá, a magas vérnyomástól a 2-es típusú diabéteszig. S nemcsak az a gond, hogy túl sok gyorséttermi, silány minőségű ételt fogyasztanak az emberek – ami igen gyakori a jómódú országokban, mint például az Egyesült Államok.

„A legtöbbször arról esik szó, milyen élelmiszerek minősülnek rossznak, mit ne együnk – mondta a kutató. – Arról azonban kevésbé beszélünk, mit kell ennünk”.

Az elemzés rámutat azokra az egészségtelen étrendhez vezető szokásokra, melyekről sürgősen le kellene tennünk: ezek a nátriumban gazdag – vagyis sódús – étkezés, a teljes kiőrlésű gabonát hanyagoló táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek, dió és magvak mellőzése.

Afshin szerint a legfőbb tanács az egészséges táplálkozáshoz: kevés feldolgozott ételt együnk és több növényi alapút.

Dr. Andrew Freeman, aki Denveri Nemzeti Zsidó Egészségügyi Központ szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, valamint a wellenesst támogató részlegét vezeti, elmondta: az emberek nagyrészének étrendjéből számos fontos dolog hiányzik. Be kell iktatni több növényi alapú élelmiszert és kiiktatni olyasmit, ami egészségtelen étrendhez vezet.

Fotó: 123rf.com

A szakember szerint azonban a „csoda ételek” helyett jobban tesszük, ha étrendünkbe több gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, diót és rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonát iktatunk – fogyasszuk ezeket napi szinten.

A nagyszabású tanulmányhoz Afshin csapata már közzétett táplálkozási felméréseket használt, amely rávilágított egy tipikus étkezésre 195 országban – valamint a különböző táplálkozási tényezők és a betegségek kockázata közötti kapcsolatról is felhasznált egy kutatást.

Kanadában és az Egyesült Államokban jellemzően több feldolgozott ételt és transzzsírt ettek az emberek, míg a cukros és sóban gazdag ételeket tekintve szinte az összes ország rosszul állt.

Elegendő zöldséget csak Közép-Ázsiában esznek, Latin-Amerika, Afrika és Dél-Ázsia pedig sok hüvelyest fogyaszt.

Fotó: 123rf.com

A kiegyensúlyozatlan, egészségtelen étrend mindenütt egészségügyi fenyegetést jelent.

Óceániában és Kelet-Ázsiában a legmagasabb az étrendből eredő szívbetegségek száma, míg a szintén étkezésből eredő és 2-es típusú diabétesz miatt a legtöbben Kanadában és az USA-ban halnak meg.

Az étkezés hatása nemcsak a halálesetek számában, hanem az életminőségben is megmutatkozik – emelte ki dr. Ashkan Afshin.

A tanulmányt a The Lancet szaklap közölte.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.