Narkolepszia? Nem inkább droghasználat?

Olyan tinédzsereknél, akiknél a narkolepszia nevű alvási rendellenességet állapítják meg az állandó álmosság miatt, nem árt ellenőriztetni, nem marihuána-használatról van-e szó – hívják fel a szülők figyelmét a kutatók.

Amennyiben egy tinédzser esetében narkolepszia nevű alvászavarként értékelik az állandó álmosságot, okunk lehet arra is gyanakodni, hogy a tizenéves marihuánát használ. Ez a kábítószer ugyanis jelentős nappali álmosságot idézhet elő – mutatnak rá kutatók egy új tanulmány kapcsán, hozzátéve, hogy a narkolepszia ugyanilyen tüneteket produkál.

A kutatók 383 gyermeket vontak be vizsgálatukba, akiknél túlzott nappali álmosság volt megfigyelhető. Kiderült, hogy a 13 éves, illetve ennél idősebb alanyok 10 százalékánál, akiknél narkolepszia tüneteit észlelték és vizelet (drog) szűrővizsgálatot is elvégeztek, pozitív lett a marihuána teszt.

A fiúknál a pozitív drogteszt sokkal jellemzőbb volt, mint a lányoknál, ahogyan az is, hogy az alvás-vizsgálati eredményeik a narkolepsziához hasonlítottak. 13 éves kor alatt azonban egyetlen gyermeknél sem volt pozitív a marihuána teszt – derült ki a jelentésből, melyet egyébként a Journal of Clinical Sleep Medicine közölt.

drog

„A tanulmány kiemeli és támogatja annak fontosságát, hogy végezzenek a szakemberek vizelet drog vizsgálatot, bármilyen korú páciensről van is szó, mielőtt még narkolepsziát diagnosztizálnak nála” – hangsúlyozta Dr. Mark Splaingard, a tanulmány szerzője, az ohio-i Columbus-ban levő gyermekkórház alvási rendellenességekkel foglalkozó központjának vezetője.

„Úgy gondoljuk, hogy minden gyermek, akinél a vizelet kábítószer-teszt marihuánát mutatott ki és meggyőződéssel narkolepszia miatt tesztelték, javulást mutatott a túlzott nappali álmosság tünetek terén, miután felvették egy közösségi drogprogramba – mivel többségük nem jön vissza megismételt diagnosztikai vizsgálatokra, ha egyszer már drogmentes” – tette hozzá a szakember.

Igen fontos eszköz tehát a marihuána használat ellenőrzése is, amikor narkolepsziára gyanakszanak a tizenévesek esetében – emelte ki ismét Dr. Mark Splaingard.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.