Növeli a gyermek mérgezés-esélyét a marihuána népszerűsége

Ahogy a marihuána népszerűsége növekszik, úgy emelkedik a valószínűsége annak, hogy egy gyermek véletlen mérgezést szendvedjen el – tudatta egy új amerikai tanulmány.

Minél inkább legálissá teszik Amerika államai a marihuána használatát, annál inkább nő azon óvodások száma, akik véletlenül megeszik azt és mérgezést szenvednek el – állítja egy új tanulmány, amely rámutatott: az elmúlt 5 esztendőben az Egyesült Államok méregellenőrző központjaiban több mint 14-szeresére nőtt az ehető marihuánát fogyasztott fiatalokkal kapcsolatos hívások száma.

Miközben 2017-ben országosan összsesen 207 esetet jelentettek, 2021-re 3 ezer fölé emelkedett az esetszám. Egyik incidens sem volt halálos és számos gyermek csak enyhe tünetekkel küzdött – például túlzott álmossággal -, 36 százalékukat azonban sürgősségi osztályon kellett kezelni, s közel 23 százalékukat szállították kórházba. A Pediatrics folyóiratban 2023 január elején megjelent eredmények a szakértők szerint rávilágítanak egy új veszélyre a háztartásban.

marihuána, cigi

Fotó: 123rf.com

“Különösen problémát jelent, hogy az ehető marihuána ma már nemcsak széles körben elérhető, hanem olyan formákban is kapható, mint a gumicukor és a füves „cukorkák”, s ezeknek a kisgyermekek nem tudnak ellenállni” – mondta dr. Marit Tweet, a kutatás vezetője, a Dél-Illinois Egyetem Orvostudományi Karának sürgősségi orvostudományi adjunktusa.

A kisgyermekeknek nem lehet megmagyarázni, hogy azt a gumicukrot nem ehetik meg – hívta fel a figyelmet Tweet, rámutatva, hogy a fiatalok marihuánamérgezésének leglátványosabb jelei gyakran a központi idegrendszeri depresszióhoz kapcsolódnak.

Ez azt jelentheti, hogy egyszerűen nem úgy reagálnak, mint általában” – mondta. – “Vagy túlságosan álmosak, s nem tudjuk igazán felébreszteni őket.”

Extrém, szélsőséges esetekben a gyermeknél légzési nehézség jelentkezhet a marihuána miatt és kómába is eshet.

“Minden attól függ, hogy mennyi idős a csemete és mekkora adagot fogyasztott el a THC-ból – ami a marihuána aktív hatóanyaga” – mondta dr. Vincent Calleo, a Syracuse-i New York-i mérgezési központ orvosigazgatója. – Az adag az, ami méreggé teszi a marihuánát” – mondta Calleo, megjegyezve, hogy sajnos az ehető marihuána a gyermekek számára úgy néz ki, mint bármely más édesség, nekik pedig nincs kellő önuralmuk ahhoz, hogy ne egyék meg.

A marihuána-mérgezéses esetek száma nem lepte meg Calleót – szerinte ez tükrözi azt, amit New York állam felső részén tapasztaltak az elmúlt években. Ráadásul – mint arra Calleo és Tweet is felhívta a figyelmet -, a hivatalos számok csak a regionális mérgezési központokhoz érkezett jelentéseket tükrözik. Ez azt jelenti, hogy a valóságban szinte biztosan több esetről lehet szó.

marihuána, cigi

Fotó: 123rf.com

Tanulmányukhoz Tweet és munkatársai megvizsgálták az Egyesült Államok mind az 55 regionális mérgezési központjának adatait. A 2017 és 2021 közötti adatokra összpontosítottak –a marihuánára vonatkozó törvények akkoriban országszerte gyorsan változtak. A 2017-es év elején még csak 8 állam és Washington D.C. engedélyezte a felnőttek számára a marihuána rekreációs használatát. 2022 májusára az engedély már 18 államra terjedt ki. Eközben az orvosi marihuána használata is bővült, Amerika legtöbb állama ma már lehetővé teszi azt. A tanulmány összességében megállapította, hogy a mérgezési központok 1.375 százalékos növekedést regisztráltak a 6 évnél fiatalabb gyermekek esetében, akik az ehető marihuánával kapcsolatba kerültek – többségük 2 vagy 3 éves volt.

Csaknem 15 százalékukat kellett kórházba vinni, további 8 százalékuk pedig annyira rosszul lett, hogy sürgősségi ellátásra szorult. Az orvosok azt tanácsolják a szülőknek, hogy kezeljék a marihuánát úgy, mint a gyógyszereket általában: tárolják azokat magasan, a gyermekektől elzárva. Tegyék őket zárt gyógyszeres dobozba. Ne tartsák őket a konyhában, nehogy a gyerekek egyenlőnek tekintsék azokat az étellel. Végezetül a gyermek előtt ne fogyasszák a marihuánát.

Tweet megjegyezte: a dohánnyal és az alkohollal ellentétben az Egyesült Államoknak nincs nemzeti törvénye a marihuánatermékek csomagolására vonatkozóan. Bizonyos államok a történtek hatására korlátozták a csomagonkénti THC mennyiségét és megkövetelték, hogy azokat átlátszatlan csomagolásban kínálják, ne élénk színűben, ami édességre emlékeztet és vonzó a gyermekek számára. A szakemberek kiemelték: ha egy szülő azt gyanítja, hogy a gyermek marihuánát vagy más, potenciálisan mérgező anyagot nyelt le, mindenképp hívja fel a regionális mérgezési központot útmutatásért.

Olvasd el ezt is!

Furcsa betegséget is okozhat a marihuána, pedig már majdnem mennybe menesztettük

Forrás: Adrina - napidoktor.hu