Vigyázz a narkolepsziára!

A sertésinfluenza-ellenes védőoltás az iskoláskorú gyermekek körében a narkolepszia arányának növekedéséért lehet felelős Finnországban – olvasható a PLoS One aktuális számában.

A narkolepszia egy olyan alvási rendellenesség, melyet extrém álmosság, hirtelen elszundítás, és fizikai bénulás jellemez. 2010 óta Finnországban iskoláskorú gyermekek körében kifejezett növekedést mutatott a jelenség aránya. Dr. Markku Partinen és a Helsinki Alvásklinika munkatársai a rendellenesség és a H1N1 sertésinfluenza megelőzésében alkalmazott Pandemrix nevű vakcina összefüggését taglalták. A témában két tanulmány is megjelent.

alvas58

Az elsőben megállapították, hogy a narkolepszia előfordulási aránya iskolásoknál és tizenéveseknél az oltást követően mintegy 17-szeresre növekedett. Ezzel szemben a 20 év felettiek esetén nem volt változás. Az elemzés a 2002 és 2009 közötti, illetve 2010-es évben regisztrált narkolepszia-arányokat hasonlította össze.

Megállapították, hogy míg az első időszakban 100 ezer egyénre 0,31 eset jutott, addig 2010-ben (a sertésinfluenza-oltás bevezetését követően) már 5,3. A második cikk szerint a narkolepsziások aránya az oltottak esetén 13-szorosra a nem oltottakhoz viszonyítva. A kutatók kiemelik, hogy a jelenségnek vélhetően a fogékonyságot meghatározó genetikai háttér lehet az oka. Nem zárhatók ki azonban az autoimmun folyamatok sem.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: