Napbarnított bőr fecskendővel

Massachusettsi kutatók rájöttek, hogyan lehetünk napbarnítottak anélkül, hogy kitennénk magunkat a káros sugarak támadásának.

A tudósok egy olyan molekulakapcsolatot fedeztek fel, amely képes kontrollálni a melanin (sötét festékanyag, amely többek között a szem, a bőr és a haj barna vagy fekete színét adja) termelődését. Először egereken próbálták ki, hogy blokkolták ennek a PDE-4D3-nak nevezett enzimnek a működését, ami hatására az állatok szervezetében jelentősen megnőtt a festékanyag mennyisége.

"A megnövekedett melaninszint nem csak közvetlenül a káros sugaraktól véd, hanem ez a módszer talán el is tántorítja az embereket a napozástól és a szoláriumtól, amelyek veszélyesek, mert nagyban növelik a bőrrák kockázatát."- nyilatkozta az egyik kutató, David Fisher.12771

Hogy megbizonyosodjanak a PDE-4D3 és a melanin mennyisége közti összefüggésről, a kutatók olyan anyagokat fecskendeztek az egerek bőre alá, amelyek leállították a vegyület termelődését. Öt napos kezelést kövezően a kísérleti állatok bőre lényegesen barnábbá vált, míg azoké, amelyek nem kaptak ilyen anyagot, nem változott semmit.

"Kiderült, hogy a PDE-4D3-nak különösen fontos szerepe van a bőrszín szempontjából. Sőt, mivel elképzelhető, hogy más sejtekkel is kapcsolatot létesíthet, ha közvetlenül a bőr alá juttatjuk, talán egyéb hatásokat is várhatunk tőle" – mondta Fisher.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy találjanak egy olyan vegyületet, amely az emberi bőrt is átjárja, és biztonságosan tudja csökkenteni a PDE-4D3 termelődését.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.