Mitől zsibbad a kar éjszaka?

Tűszúrásszerű érzések a karokban: paresztézia

Amikor az egyik vagy mindkét kar úgy tűnik, mintha elaludt volna, zsibbad és tűszúrás-szerű érzések kerítenek hatalmukba, az állapot neve paresztézia. Mit kell tudni róla és mitől alakul ki?

Bizonyára mindenkivel előfordult már rövidebb időre, hogy elzsibbadt a karja, esetleg átmeneti elszundítás közben. A kar éjszakai zsibbadásának orvosi neve paresztézia. Az állapot több okból is kialakulhat, egyes esetekben jóindulatú, máskor viszont kezelést igényel. A karokat normális esetben érezzük, akár alszunk, akár ébren vagyunk. Ha valaki gyakran tapasztalja a zsibbadást éjszakánként, a dologért valamilyen mögöttes probléma felelős.

Hogyan lehet megelőzni és milyen kezelés áll rendelkezésre?

A paresztézia hivatalos leírása szerint a zsibbadás égő vagy szúró érzés, mely leggyakrabban a karokat, lábakat, talpat érinti. Sokan tűszúrásszerű érzésre panaszkodnak, bőrbizsergésre és zsibbadásra. Olyan, mintha az adott terület egyszerűen „elaludt” volna.

A paresztézia bármikor előfordulhat, minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Miközben az érzés kényelmetlen lehet, általában fájdalommentes. A legtöbb ember átmeneti epizódokat tapasztal ebből az állapotból, gyakori, hogy egy adott idegre helyezett nyomás okozza, s ha helyzetet változtatunk, elmúlik. Bizonyos orvosi állapotok is okozhatják azonban a paresztézia jelentkezését.

1.Karpális alagút szindróma: meglehetősen sűrűn fordul elő. Akkor figyelhető meg, ha ismétlődő mozdulatokat tesz az ember, ráadásul nagyon gyakran – például zongorázik, túl nagy nyomást gyakorolva a középső idegre, mely a kar teljes hosszán fut, s a csuklón át halad a kézbe. A szindróma fájdalommal járhat, valamint zsibbadással a karokban és kezekben. A paresztézia első tünete viszont, mely a kezekben és csuklóban jelentkezik, éjszaka figyelhető meg. Oka az lehet, hogy az emberek jó része behajlított csuklóval alszik, sokszor a feje alá rakva azt.

A karpális alagút szindróma a gépelés és hasonló, ismétlődő mozdulatok során gyakran jelentkezik, de terhes nőknél is kialakulhat, valamint folyadékvisszatartás okán.

2.Diabétesz: a cukorbetegség növelheti az idegkárosodás kockázatát. E komplikációt hívják diabetikus neuropátiának. Akkor jön elő, amikor a magas vércukor- és zsírszint a vérben sérti az idegvégződéseket. Ez az állapot szintén okozhat zsibbadást, bizsergő érzést a lábakban, talpakban, de érintheti a karokat és kezeket is.

3.B-vitamin hiány: számos problémát okozhat, beleértve a vérszegénységet és a végtagbizsergést. Könnyű összekeverni azzal, mintha elaludtuk volna a karunkat.

A B-vitamin hiány miatt különösen veszélyben lehetnek a vegetáriánusok, vegánok, 50 év feletti emberek, bizonyos emésztőrendszeri problémákkal küzdők – gyulladásos bélbetegség (IBD), cöliákia -, egyéb, perifériás neuropátiás esetek. Utóbbi azt jelenti, hogy az idegkárosodás főleg a végtagokat érinti. Érdemes tudni, hogy az idegkárosodás számos egyéb esete is okozhat a karokban, lábakban, talpakban és kezekben bizsergést.

Fotó: 123rf.com

Perifériás neuropátiát válthat ki többek között sérülés, alkoholizmus, autoimmun betegségek, bizonyos gyógyszerek – például kemoterápia-orvosság – csontvelő-rendellenességek, fertőzések, például HIV vagy Lyme-kór, tumorok, melyek nyomják az idegeket.

4.Szklerózis multiplex: gyakori, hogy aki ebben a betegségben szenved, első tünetként a zsibbadást és a bizsergő érzést tapasztalja – ezek pedig elsősorban az arcot érintik. Az ún. splinális léziók helyétől függően, melyek a szklerózis multiplex-el jelentkeznek, a páciens a karokban és a lábakban is érezheti a bizsergést.

5.Stroke: a stroke és az átmeneti iszkémiás roham szintén kiválthat zsibbadást, bizsergést a karokban. Az átmeneti iszkémiás roham azt jelenti, hogy valami ideiglenesen befolyásolja az idegek működését, s ez megváltoztatja az érzékelést, így paresztézia is jelentkezhet a karokban, lábakban – fájdalmat és zsibbadást szintén tapasztalhat az ember.

A jelekre fontos odafigyelni és felkutatni a zsibbadás mögöttes okát!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


2 hozzászólás

  1. Rébeli-Szabó Zsoltné

    Szép napot! Szeretném kérdezni, hogy a jobb karom éjszaka annyira elzsibbad, hogy erre többször is felébredek mert fájdalommal jár! Már elég hosszú ideje érzem és nem tudom merre forduljak a panaszommal. Napközben ez nem jelentkezik! Válaszukat köszönöm.

    Válasz
  2. Luka Izabella

    Szép napot! Szeretném kérdezni, hogy a jobb karom éjszaka nagyon elzsibbad a nyakam is, már párnát cseréltem az sem segít, erre többször is felébredek mert fájdalommal jár! Már elég hosszú ideje érzem és nem tudom merre forduljak a panaszommal. Napközben ez nem jelentkezik! Válaszukat köszönöm.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.