„Kiüti” az iszkémiás stroke-ot a mediterrán étrend?

Nagyon úgy tűnik, hogy a mediterrán étrenddel csökkenhet a stroke egyik típusának kockázata – állapította meg egy új kutatás. Az iszkémiás stroke-ot a jelek szerint eséllyel „üti ki”.

A vérrögök képződésének esélyét csökkenti az egészséges táplálkozás a kutatók szerint, mégpedig nem is akármelyik: a mediterrán étrend. Ez a fajta étkezés mérsékelheti a stroke egy típusának valószínűségét – derült ki egy új kutatásból.

Azok az emberek, akik a legnagyobb mértékben követték a mediterrán étrendet, kevésbé szenvedtek el vérrög okozta iszkémiás stroke-ot, összehasonlítva őket azokkal, akik nem ragaszkodtak annyira ehhez a diétához, állapította meg a tanulmány.

A mediterrán étrend arról ismert, hogy számos zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, dióféléket, halat, baromfit és olívaolajat tartalmaz. A vörös hús fogyasztása ebben az étrendben korlátozott, ahogyan az édességé, a telített zsíré, a vajé és a teljes zsírtartalmú tejtermékeké is.

S míg a kutatók nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést, összességében meggyőző a tanulmány alapján a bizonyíték arra, hogy a mediterrán étrend betartása jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának esélyét – hangsúlyozta Dr. Paul Wright, a Manhasset-i North Shore University Hospital neurológiai osztályának vezetője.

Wright nem vett részt az új tanulmány elkészítésében, melyet Dr. Ayesha Sherzai neurológus vezetett, a New York-i Columbia University Medical Center munkatársa. Sherzai csapata több mint 104 ezer, Kaliforniában élő tanár adatait elemezte a hosszútávú tanulmány során – a résztvevők átlagosan 52 évesek voltak és 90 százalékban fehérbőrűek. Öt csoportra osztották őket, annak alapján, mennyire követik hűen a mediterrán étrendet.

Kiderült, hogy míg az étrend leglelkiismeretesebb követőinél a vérrög okozta stroke kockázata alacsony volt, az egészséges táplálkozásnak nem volt hatása a vérzéses stroke esetében.

A kutatók szerint a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a mediterrán étrendet követő embereknél kisebb a szívbetegségek kialakulásának valószínűsége, ahogyan a mentális hanyatlásé és a korai halálé is, de kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy hogyan hat a stroke rizikójára ez az étrend.

Dr. Paul Wright kiemelte, hogy a tanulmány különösen szigorú volt, mivel a szerzők számításba vettek olyan tényezőket is, melyek csökkenthették a stroke kockázatát, így a testmozgást, a teljes kalória bevitel értékét, a testtömeg indexet (BMI), a dohányzást, a menopauzát és a hormonális állapotot.

A felfedezéseket egyelőre előzetesnek kell tekinteni, amíg azt a készítők meg nem jelentetik egy szakmai folyóiratban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.