Mit árul el a vizeletünk?

Mit jelent a vizelet színének, szagának változása? Milyen gyakran kellene valójában ürítenünk? Íme a válaszok!

A vizeletünk sokat elárul. No, nem rólunk, hanem a testünkről. Színének, szagának, valamint az ürítés gyakoriságának változása fontos információkat ad a szervezetben zajló dolgokról, a test állapotáról. Elárulja, mit ettünk, mennyit ittunk, és milyen betegségünk van.

Évszázadok óta az egyik legfontosabb dolog, amelyet az orvosok ellenőriztek, hogy egészségünkről tájékozódjanak, hiszen mesél arról, hogy mi zajlik a szervezetben. Ennek oka, hogy számos dolog kering a testben, beleértve a baktériumokat, a gombákat, túlzott fehérjét és cukrot, amelyek közül valamennyi a vizeletbe jut.

Fontos része a szervezet szállító folyamatának. Feladata, hogy eltávolítsa a felesleges vizet és vízben oldódó hulladékot, melyet a vese megszűr. Célja, hogy megszabaduljunk a méreganyagoktól, amelyek bennünk felhalmozódnak és rossz hatással lennének a szervezetünkre.

Amikor észrevesszük, hogy a vizelet színe megváltozott, vagy más a szaga, az ok lehet ártalmatlan is – például a vacsoránk -, de egy súlyosabb betegséget is jelezhet, mint például fertőzést vagy rákot. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy gond van?

vizelet_katt4

Szín-elváltozások

A vizelet az úgynevezett urochrome pigment miatt sárga színű. Ez a szín normál esetben a világosabbtól a mélyebb sárgáig változik, a vizelet koncentrációjától függően. A sötétebb vizelet arról árulkodik, hogy nem iszunk elég folyadékot. A testnek szüksége van bizonyos mennyiségre, hogy megfelelően működjön.

Ha megtartja a folyadékot, akkor a vizelet sötétebb és koncentrált lesz. Ha azonban fakó a vizelet, túl sokat iszunk, vagy pedig vízhajtót szedünk. Bizonyos gyógyszerek okozhatják, hogy a vizelet zöldes vagy kékes legyen, a vitaminok sárgásabb színt adnak, míg például a sárgarépa narancsosat.

A porphyria, egy örökletes betegség hatására vörösesebb árnyalatot kap a vizelet. Nagyon kevés vér is drámai színváltozást okoz, ezért ha azt látjuk, hogy vér került a vizeletbe, nem kell azonnal pánikba esni, ugyanakkor a vér jelenléte miatt érdemes felkeresni egy orvost, vagy az urológust, mert valóban jelezhet súlyos problémát is, mint például fertőzést vagy rákos megbetegedést!

Szagváltozások

A vizeletnek normális esetben nincs túlságosan erős szaga. Ha különösen csípős, akkor lehet, hogy fertőzésünk van vagy húgyúti köveink, amely ammónia-szagot eredményez. A cukorbetegek észlelhetik, hogy vizeletük szaga kissé édeskés, a felesleges cukor jelenléte miatt.

Bizonyos ételek is megváltoztathatják a vizelet szagát. A spárga az egyik leghírhedtebb, amely szagot okoz: ha spárgát eszünk, az egy metil-merkaptán nevű vegyületre bomlik (ez található a fokhagymában is), s ez adja a furcsa szagot, de nem mindenkiben van meg az enzim, amely lebontja.

laborvizsgalat20

Milyen gyakran kell ürítenünk?

A vizelet ürítésének gyakorisága ugyanúgy árulkodik az egészségünkről, mint a vizelet szaga vagy kinézete. A legtöbb ember naponta 6-8 alkalommal megy vécére, de ez attól is függ, mennyi folyadékot fogyasztottunk.

Amennyiben az átlagosnál többször kell mennünk, és nem ittunk sok folyadékot, lehet, hogy a következőkről van szó: hiperaktív hólyag – a húgyhólyag izom akaratlan összehúzódásai miatt; húgyúti fertőzés; Interstitial cystitis – egy állapot, amely miatt a hólyag fala irritált és gyulladt lehet; prosztata-megnagyobbodás; idegrendszeri betegségek, így a stroke és a Parkinson-kór; diabétesz.

Amennyiben éppen az ellenkező állapot áll fenn, vagyis túl kevésszer kell vizeletet ürítenie valakinek, lehetséges, hogy valamilyen blokkolódás, fertőzés van jelen, vagy rossz szokásokat sajátítottunk el: bizonyos munkakörök gyakorlói ugyanis egyszerűen megszokják, hogy időhiányuk miatt kevesebbet járjanak vécére, pedig a vizelés elhalasztása problémával járhat, és krónikus ürítési probléma is kialakulhat.

Gondoskodjunk róla!

Tartsuk jó állapotban a húgyhólyagot, és meghálálja! Maradjunk hidratáltak, de ne vigyük túlzásba a folyadék-fogyasztást! Igyunk, ha szomjasak vagyunk, illetőleg tartsuk be a napi nyolc pohár víz elfogyasztását! Mielőtt lefekszünk, az ivást hagyjuk abba 3-4 órával korábban, s akkor nem kell éjszaka kimennünk vécére. Csökkentsük a koffein-bevitelt és az alkoholfogyasztást, ami gyakori vizelést eredményez! Végül pedig, ne tartsuk vissza a vizeletet!

Forrás: