Hatékonyan a környezetért: komposztra pisilni

Egy angliai jótékonysági szervezet arra buzdítja a briteket, hogy a komposztra pisiljenek.

Ennek oka, hogy a vizelettel kevert komposzt segíthet a kertek trágyázásában, és ha nem húzzuk le olyan gyakran a vécét, azzal a környezetnek is jót teszünk.

Mit tehetünk a komposztba? Szinte mindent, ami valaha növény volt: a lekaszált fűtől a leveleken és apróbb gallyakon át a különféle zöldségek, gyümölcsök főzés utáni maradékát, de kerülhet a komposztba zsír vagy olaj, húsmaradék, papír (ami szintén szerves alapanyagú), vagy akár kávézacc is. Ezekből a szabad szemmel nem látható baktériumok és gombák táplálkoznak, közben pedig lebontják a hulladékot.13751A National Trust aktívan részt vesz a környezetvédelmi programokban, ezért is buzdítja arra az embereket, hogy a víz- és energiatakarékosság nevében inkább a szabadban végezzék el kisdolgukat. A környezetvédő hatás mellett a vizelet gyorsítja a komposztban lejátszódó kémiai folyamatokat, ami így kiválóan alkalmazható trágyázásra.

Ilyen célokra a férfi vizelet valamennyivel jobb, mint a női, ugyanis kevésbé savas. Szakértők szerint a komposzt a vizelettől nem lesz kellemetlen szagú, és a komposztra pisiléssel saját magunknak, és a környezetnek is segíthetünk. Csak a szomszéd meg ne lássa…

Forrás: