Mindent a poszttraumás stresszről

Ha az elfojtott szorongás a felszínre tőr. A traumaélmény és a stressz elfojtása betegség kialakulásához vezet. Mi pontosan, és hogyan kezelhető a poszttraumás stressz?

Egy korábban bekövetkezett megrázkódtató élmény ismétlődő átélése, illetve az emiatt kialakuló állandósult szorongásban megnyilvánuló betegség. A gyermekkorban bekövetkezett traumatikus események hatására évekkel vagy évtizedekkel később is jelentkezhet. A poszttraumás stressz tehát életkortól, nemtől függetlenül, bármelyik életszakaszban kialakulhat és ezért bizonyos esetekben csak nehezen felismerhető.

Tünetei

A betegségre utaló jelek három csoportba sorolhatóak, melyek különböző módon írhatóak le. Az első esetben a traumát okozó eseményt ismételődően, újra és újra átéli a beteg. Az ún. flashback jelentkezhet rémálmok, vagy ijesztő gondolatok formájában, heves érzelmi reakciókat – erős szívdobogást, zihálást, izzadást – kiváltva a betegből.

depresszio57

Elutasítás

A traumát átélt személy az esetet követően igyekszik teljes mértékben elkerülni az eseményhez kötődő helyszínt, tárgyat, illetve mindent, amely arra a pillanatra emlékezteti. Ez a teljes elhatárolódás a beteg életvitelében súlyos gondokat kiváltó magatartáshoz vezethet. Gyakori esete az autóbalesetet átélt személy utazástól és kocsiktól való erőteljes félelme. Más körülmények között kiválthat antiszociális magatartást, mely akár munkaképtelenné is teheti a beteget.

Szorongás és stressz

Ebben az esetben nincs tudatában betegségének a poszttraumás stresszben szenvedő. Az élményt elnyomva magában, legtöbbször véletlenül derül fény a jelentkező panaszok hátterében álló valódi okra. A tünetek között a szorongás, ijedség és stressz szerepel. Legtöbbször a személy nem képes a rossz élménnyel összefüggésbe hozni lelkiállapotát, viszont a szervezete rögtön reagál, ha a traumatikus élményt felidéző helyzetbe kerül.

stressz14

Teszteld a stressz-szinted!

Kezelés

Mivel a tünetek bizonyos esetekben félrevezetőek lehetnek, ezért a betegség felismerése olykor nehezebb. Ha tudjuk, hogy a közelmúltban felkavaró, megrázkódtató élményen estünk át, mielőbb jelezzük kezelőorvosunknak panaszainkkal együtt. A leggyakrabban pszichoterápia és gyógyszerek segítségével kezelik a pácienst. A gyógyulás folyamata minden esetben egyénileg változik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.