Miért veszélyes a csonttörés?

Legtöbb esetben balesetek okozzák a csonttörést – Idősebb és kisgyermek korban kisebb erőbehatásra is megtörténnek, és a gyógyulás is járhat veszéllyel.

Általában különféle balesetek – legyen szó akár otthoniról, akár közlekedésiről vagy munkakörből adódóból – eredménye a csonttörés. Kisgyermekeknél a csontok még nem elég szilárdak, ezért könnyebben bekövetkezik, idősebbeknél pedig a csontritkulás járul hozzá, hogy kisebb erőbehatásra is megvan a baj.

A csonttörések gyógyulása a sérülés nagyságától, típusától, a sérült életkorától, általános állapotától is függ. Meggyógyulhat tökéletesen a törés, de sajnos, súlyos mozgáskorlátozottság is lehet a dologból.

keztores2

Mi okozhat problémát?

Nemcsak azért lehet veszélyes, mert megtörténhet, hogy a végtag működése beszűkül, és visszamaradhat enyhébb vagy súlyosabb fájdalom is. Alapos odafigyelést kíván a gyógyulás: mivel hosszú ideig inaktív a végtag, megnő a veszélye a trombózisnak és a tromboembóliás szövődményeknek.

A törés gyógyulása csontheg képződésével történik – ezt a csonthártya, csontvelő és az összes lágyrészek képzik. Kezdetben lágy, majd lassan csontosodó – különböző idő alatt fejlődik ki más-más csontokon. Az apróbb, vékonyabbakon 2-4, a nagyobb, vastagabb csöves csontokon 4-6, a combcsonton pedig akár 10-12 hét is szükséges ahhoz, hogy csontheg képződjön.

Előfordul azonban, hogy a csontheg nem fejlődik ki teljesen. Az egyébként is beteges, idős emberek esetében nagy a valószínűsége, de akkor is, ha nyugtalan a beteg vagy nem megfelelő a kötés. Ekkor a csont tört darabjai csak szalagosan függnek össze, a csontdarabok a törés helyén mozgathatók maradnak. Ál-izület is fejlődhet, ami miatt a végtag hasznavehetetlenné válik.

Sajnálatos tény, hogy a szakemberek tapasztalatai szerint a combnyaktörést elszenvedők 40 százaléka soha többé nem képes járni, 30 százalékuk állandósult rokkanttá válik, 20 százalékuk pedig 1 éven belül meghal.

szervek%252880%2529

Különösen nagy odafigyelés szükséges a nyílt törések gyógyításánál. Ezeknél előfordulhat csontvelőgyulladás, elüszkösödhetnek a törésdarabok. Létrejöhet gennyesedés, gennysüllyedések és gennyes vérmérgezés is.

Érdekes, hogy svéd kutatók azt is kiderítették: összefüggés van a szervezet A-vitamin szintje és az időskori, ún. osteoporózisra visszavezethető csonttörések gyakorisága között. Minél magasabb volt az A-vitamin szint a vérben, annál nagyobb valószínűséggel szenvedtek el az illetők csonttörést.

Természetesen a felépülés után sem lesz azonnal minden tökéletes. Mivel az eltört végtag hosszú ideig volt nyugalomban, merevnek érezzük, mozgatása fájdalmas lehet. Ezen azonban néhány hét alatt lehet segíteni. Masszázzsal, langyos fürdőkkel, de a passzív mozgások gyakorlásával is.

Amennyiben szívesen olvasna még a témában a gyerekek által elszenvedett csonttörés következményeiről, kattintson!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.