Miért kínoz? – A mellfájdalom top 10 oka – 2. rész

A nők többsége megtapasztalja a mellfájdalom valamely formáját élete során. A gondot általában könnyű orvosolni, ritkább esetekben azonban komoly oka is lehet a fájdalomnak.

A mellfájdalom azon problémák egyike, amelyet többnyire egyszerű megoldani. Sokszor elég egy másik melltartó, életmód-váltás, vagy a fertőzés megszüntetése. Vannak azonban esetek, amikor a mellfájdalom oka komolyabb beteség.

Cikkünk első részében összegyűjtöttünk 5 leggyakoribb okot, most jöjjön a következő 5.

6. Mellfertőzés alakult ki: nem kevés szoptató anyukánál alakul ki emlőfertőzés, de ez időnként más nőknél is előfordulhat. Ha mellfertőzésünk van, fájdalom, vörösség, duzzanat észlelhető a mellben, sőt láz is jelentkezhet. Emlőfertőzés esetén fontos orvoshoz fordulni. A kezelés általában antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat foglal magába.

szoptat, anyatej, baba

7. A mellfájdalom oka gyógyszeres kezelés: egyes gyógyszerek mellékhatásként kiválhatnak mellfájdalmat. Érdemes konzultálnunk kezelőorvosunkkal, milyen gyógyszereket szedünk és lehet-e ez az emlőpanaszok oka.

Néhány ismert, ilyen mellékhatással rendelkező gyógyszer:

  • Oximeton, amelyet a vérszegénység bizonyos formáinak kezelésére használnak
  • Klórpromazin, amelyet különféle mentális egészségi állapotok kezelésére alkalmaznak
  • Vízhajtók (diuretikumok), azaz vizeletürítést fokozó gyógyszerek, amelyeket vese- és szívbetegségek, valamint magas vérnyomás kezelésére használnak
  • Hormonterápiák, azaz fogamzásgátló tabletták, hormonpótló vagy meddőségi kezeléseknél alkalmazott gyógykészítmények
  • Digitalis, szívelégtelenség esetén
  • Metildopa, amelyet a magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak.

8. Ciszta a mellfájdalom oka: megtörténhet, hogy az emlőpanaszok kiváltója mellciszta. Amennyiben váratlanul érzékeny csomó jelenik meg a mellben, lehetséges, hogy cisztánk van. A folyadékkal teli csomók nem veszélyesek és általában nem is szorulnak kezelésre, mivel maguktól is elmúlhatnak. Ugyanakkor fontos, hogy megvizsgálja azokat egy szakorvos. A ciszta diagnosztizálásához mammográfiát, ultrahangot vagy aspirációt javasolhat – utóbbi esetben folyadékot szívnak le a csomóból. A kezelés egyik formája a folyadék kiürítése a cisztából. Amennyiben a a ciszta nem zavaró, előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szükség kezelésre.

mell, mellrák, plasztika

9. Mellimplantátum miatti fájdalom: mellimplantátum esetén is előfordulhatnak komplikációk, amelyet fájdalmat okozhatnak. Egyes nőknél szövődmények lépnek fel az implantátummal kapcsolatban, akár szilikonból, akár sóoldatból készültek. A mellnagyobbítást követő fájdalom egyik leggyakoribb oka a tok kontraktúrája, amikor túl szorosan képződik hegszövet az implantátum körül. A mellfájdalom azonban arra is utalhat, hogy az egyik implantátum megrepedt. Beszéljünk kezelőorvosunkkal, ha bármilyen fájdalom gyötör, mert fontos, hogy kiderüljön, összefüggésben lehet-e ez a mellimplantátumokkal.

10. A mellfájdalom oka emlőrák is lehet: nem általános, hogy a mellrák fájdalommal járjon, de nem is lehetetlen. A gyulladásos emlődaganat gyaktan vált ki panaszt, de ez ritka. Az agresszív betegség tünetei gyakran hirtelen jelentkeznek és gyorsan fejlődnek. A gyulladásos mellrák esetén a beteg vöröses vagy elszíneződött melleket tapasztal, a kebel duzzadt vagy súlyos és fáj. A mell bőre is megvastagodhat vagy bemélyedés képződhet rajta. Amennyiben gyulladásos mellrák miatt aggódunk, keressünk fel orvost. A tartós mellfájdalom mindenesetre nem mellőzendő – ha ezt tapasztaljuk, mindenképp beszéljünk nőgyógyászunkkal! Ugyanez a helyzet, ha bármilyen csomót észlelünk a keblekben.

Olvasd el ezt is!

Ez okozhatja a mellbimbók fájdalmát

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.