Miért kínoz? – A mellfájdalom top 10 oka – 1. rész

A nők többsége megtapasztalja a mellfájdalom valamely formáját élete során. A gondot általában könnyű orvosolni, ritkább esetekben azonban komoly oka is lehet a fájdalomnak.

A mellfájdalom azon problémák egyike, amelyet többnyire egyszerű megoldani. Sokszor elég egy másik melltartó, életmód-váltás, vagy a fertőzés megszüntetése. Vannak azonban esetek, amikor a mellfájdalom oka komolyabb beteség. Lássuk a leggyakoribb gondokat.

1. Mellfájdalom oka lehet a hormonok ingadozása: a hormonális ingadozások elsőszámú kiváltó okai annak, ha egy nőnek fáj a melle. Menstruáció kezdete előtt 3-5 nappal fájhatnak a keblek, a panasz a vérzés kezdetével megszűnik. Ennek oka az ösztrogén és a progeszteron szint emelkedése közvetlenül a menstruáció előtt. Ezen hormonok okozhatják a mellek megduzzadását és érzékenységét. Ez ilyenkor normális. Ugyanígy természetes, hogy terhesség esetén, az első trimeszterben fájhatnak a mellek, mivel a hormontermelés felgyorsul. A mellérzékenység sok nő számára a várandósság egyik legkorábbi jele.

mell, mellrák

Foto:123rf.com

Mit tehetünk még, hogy enyhítsük a panaszt?

Érdemes kerülni a koffeint, alacsony zsírtartalmú étrendet követni, csökkenteni a sóbevitelt, kerülni a dohányzást. Vehetünk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is. Konzultáljunk ezen felül orvosunkkal, vajon segíthet-e (amennyiben szedjük) a fogamzásgátló tabletták vagy hormonpótló terápiás gyógyszerek másik típusra cserélése.

2. A mellfájdalom oka mellsérülés: ahogyan bármely testrész, úgy a mellek is megsérülhetnek. Ez megtörténhet baleset, sport vagy a kebel műtétje miatt. Sérüléskor éles, nyilalló fájdalmat érezhetnek a hölgyek. Az érzékenység az emlő sérülése után néhány napig, de akár több hétig is fennállhat. Amennyiben a panasz nem enyhül, vagy az alábbi jelek bármelyikét észleljük, forduljunk orvoshoz:

  • Súlyos duzzanat
  • Csomó a mellben
  • Vörösség és melegség érzékelhető, ami fertőzésre utalhat
  • Nem múló zúzódás tapasztalható a keblen
  • Fájnak a mellek, ha nem támasztóval ellátott melltartót viselünk.

3. Nem jó a melltartó alátámasztása: érdemes tudni, hogy megfelelő alátámasztás nélkül a kebleket a mellkasfallal összekötő szalagok a nap végére túlfeszültek lehetnek és ennek fájó, sajgó mell lehet az eredménye. A probléma különösen edzés közben észlelhető. Győződjünk meg róla, hogy a melltartónk megfelelő méretű és helyes tartást biztosít.

mell, vizsgálat

Fotó: 123rf.com

 

4. A mellfájdalom a mellkas falából ered: előfordulhat, hogy a mellfájdalom valójában a mellkas falából ered. Ez az az izom-, szövet- és csontterület, amely körülveszi és védi a szívet, valamint a tüdőt. A mellkasfalból eredő fájdalom leggyakoribb oka a meghúzott izom, a gyulladás a bordák körül, a mellkasfal sérülése (mellkasi ütés) és a csonttörés.

5. A szoptatás mellérzékenységet okoz: a mellfájdalom oka lehet a gyermek szoptatása is.

  • Kialakulhatnak fájdalmas mellbimbók amiatt, ha a baba nem megfelelően illeszti a szájához azokat.
  • Bizsergő érzést tapasztalhatunk, amikor a tej folyni kezd a csecsemő szájába.
  • Mellbimbó-fájdalom jelentkezhet harapás, száraz, repedezett bőr vagy fertőzés miatt.
  • Ha fájdalmat érzünk szoptatás közben, jobb, ha beszélünk orvosunkkal vagy szoptatási tanácsadóval. Segíthetnek a probléma elhárításában.

Olvasd el ezt is!

Ez is lehet a mellfájdalom oka

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.