Kokain, mi lett belőled?

Ha a kokain szót meghalljuk, legtöbbünknek rögtön szédelgő fiatalok, kokainfüggők képe ugrik be – mi a kokain és hogyan alakult ki a használata?

A kokain egy pszichoaktív szer, melyet helyi érzéstelenítő gyógyszerként is használnak. A kokaint a dél-amerikai kokacserje leveleiből vonják ki, kémiai neve benzoil-ekgonin metilészter. A kokain használatát és kereskedelmét nemzetközi egyezmények tiltják. A kokainnak erős stimuláló  hatása van, rendszeres használók gyakran érzékcsalódásokról számolnak be. Mára világméretű problémává lett a drogfogyasztás, így a kokainé is.

De hogy alakult ki a fogyasztása?

A kokacserje Dél-Amerikából származik. Kr. e. 3000-ben az indiánok már rendszeresen használták teljesítményfokozónak a több ezer méter magasban végzett munkához, amikor felismerték a kokalevelek hatásait. Szertartásokon és a munkavégzés segítésére fogyasztják a kokacserje-leveleket: nemcsak energetikussá teszi őket, de az éhséget is csillapítja.

A perui inkáknak az 1400-as években már kokaültetvényeik voltak, az európai ember azonban csak később ismerte meg a növényt, az 1500-as években, Kolumbusz utódján, Amerigo Vespucci-n keresztül. Az inka kokaültetvények spanyol kézbe kerültek, a földesurak egy időben még adójukat is kokalevéllel fizették. Mivel nőtt a kokatermesztés, egyre több lett belőle és egyre alacsonyabb áron. Az ezüstbányák dolgozói is rendszeresen kaptak belőle, mert úgy hatékonyabb volt a munkájuk.

drog6

A koka csak az 1830-as években jelenik meg először rajz formájában, egy angol botanikus magazinban. A koka-oldatot először érzéstelenítőnek használták torokműtéteknél 1850-től. Közel tíz év múlva pedig kinyerték a kokaint a levélből por formájában. Amerikában és Franciaországban bor is készült kokainnal. Már ekkor megszületik a koka folyékony változata, de persze még nem a Coca-coláról van szó.

Ezekben az években az angol sportolók már használták a kokaint teljesítményfokozásra, 1884-ben pedig Sigmund Freud javasolta használatát bizonyos betegségek kezelésében. A morfinról való leszoktatásban például segített a kokain. Maga Freud is lelkes fogyasztója volt a kokainnak, míg nem szembesült a szer káros hatásaival. A Coca-colát két évvel később John Pemberton hozza létre, melybe a koffein mellett igazi kokain is kerül. 1903-ban mégis kivonják a kólából. Már ekkor elkezdődik a kokain finomított változatának gyártása is Davis Parke jóvoltából.

Biztos, hogy jó ez?

Hogy a kokain nem feltétlenül van jó hatással a szervezetre, arra csak az 1910-es években kezdenek rájönni az emberek. Kiderül, hogy orrsövény-sérülést okoz a rendszeres szívása, és egyre több haláleset hozható kapcsolatba a drog, azaz a kokain fogyasztásával. A halottak száma ötezer körüli, csak az Egyesült Államokban, mindössze egy év leforgása alatt. 1914-ben betiltják használatát az Államokban. A kokain gyártása azonban ekkorra már nagyüzemű: az élen Japán és Amerika áll, majd Anglia, Németország és Franciaország. A kokain crack néven ismert formáját 1976-ban alkotják meg, és a nyolcvanas évekre lesz népszerűvé.

shutterstock_589801123

A kokain és a crack különbsége

Ahogyan azt már szinte mindenki tudja, a kokain por formájú és fehér: ez a tiszta és finomított változata. Ma már azt is tudjuk, hogy a kokain az egyik legveszélyesebb drog. Hatását az agyban fejti ki, az orrba szippantva még fél óra se kell hozzá. Ha intravénásan kapja valaki, azonnal érződik a hatása, de így a legnagyobb a túladagolás veszélye is. Cigarettában és pipában is fogyasztják, de ez ritka, a kokain ugyanis túl drága ahhoz, hogy „elpocsékolják”: a hő miatt veszít erejéből. Vízben oldva is fogyasztják, ugyancsak injekció formában lehet a bőr alá juttatni. Valamilyen savas folyadékkal együtt is fogyasztható.

A kokain szabad bázisú formája a már említett crack, melyet többnyire pipában szívnak. Nagyon károsító a tüdőre és légzőszervekre nézve.  A crack – melyet kavics formában árusítanak – okozta élmény csak fél óra- 45 percig tart, de aki egyszer is szívott belőle, gyorsan késztetést érez a következőre. A kokain és a crack rendszeres fogyasztása esetében is igen erős pszichikai függés alakul ki.

Forrás: