5 partidrog, amitől félteni kell a gyereket nyáron!

Sajnos olykor a szülői szigor sem elég hozzá, hogy a gyermek nemet mondjon a drogokra. A drogok fogyasztásának veszélyeit Dr. Somogyi Gábor toxikológus segített feltérképezni.

A kíváncsiság sajnos nagy úr. Bizonyos esetekben azok a fiatalok is drogfogyasztóvá válhatnak, akikről nem gondoltuk volna. Elég csábító formában és elég jó áron kínálják őket ahhoz, hogy a jó nevelést kapott, visszafogott gyerekek is kipróbálják. Sokan azért nyúlnak a droghoz, mert az trendi, vagy mert úgy érzik, csak a zene, a társaság nem elég ahhoz, hogy kellő hangulatba kerüljenek. Az sem kell hozzá, hogy a fiatalnak problémás legyen a családi háttere, szerelmi csalódása legyen vagy bármi más gondja. Csak a „pörgés” számít.

hzly8bnk2

Először csak a buli kedvéért fogyasztják a drogot. A függőség azonban sajnos gyorsan kialakulhat, az az állapot, amikor a szer újbóli fogyasztása parancsoló szükségszerűség. Ugyanaz a hatás eléréséhez egyre nagyobb adagok fogyasztása kell, aminek oka a tolerancia. A hatások megjelenése és intenzitása az egyéni különbözőségeken túl elsősorban attól függ, milyen fajtájú a drog, és a fiatal azt milyen gyakran fogyasztja.

A partidrogokat bulikon fogyasztják elsősorban, főként por vagy tabletta formájában. Nem kell hozzá körülményes előkészület, és a lebukás veszélye is kisebb. Gyorsan el lehet tüntetni, ha fennáll a veszélye, hogy rajtuk ütnek.

jre57mc4

A legkedveltebbek partidrogok közé tartozik hosszú ideje az Ecstasy, de a nagy számban megjelenő szerek miatt egyre csökkenő mértékben. Minősége elég eltérő lehet, ezért megtörténhet, hogy nem hat annyira, mint amit várnak tőle. A droghasználó ezért többet vesz be belőle, és ha más az összetétele, halált is okozhat a szer. Számos durva egészségügyi problémához vezet a használata: agyvérzést, bélcsavarodást, veseelégtelenséget, érelzáródást kaphat a fogyasztó.

Az Ecstasynak, és általában az amfetamin típusu anygoknak stimuláló hatásuk van. Vérnyomásemelkedést produkálnak, testhőmérséklet emelkedést idéznek elő és hiperaktivitás. A későbbi toxikus hatások at izgatottság, az apró izomrostok összehúzódásai, a veseelégtelenség, a koponyán belüli vérzések, a szívelégtelenség, a rángatózás. Sajnos itt is előfordulhat a kóma és a halál.

A crack is népszerű a drogok sorában, lényegében a legborsosabb árú. Porként szívják fel ezt a szabad bázisú kokaint, vagy tűvel adják be maguknak a felhasználók folyékony formában. A függőség hamar kialakul. A nyálkahártya, az orrsövény elhal, a szájpadlás átlyukad.

A crack hatásai egyébként a legváltozatosabbak lehetnek. Például azidegrendszer és szívműködés stimulációja, hipertermia, erek űrterének szűkülése, növekvő izomtevékenység. A később toxikus hatások közé taroznak a rohamok, veseelégtelenség, depresszió, vérnyomáscsökkenés, kóma, légzési  elégtelenség, halál.

k7bghbab

A Gina nevű szer – folyékony Ecstasy – rendkívül veszélyes kábítószer. A festék- és a lakkiparban nagy tételben használt két különböző oldószer (a forgalmazók általában autóápolási vegyszerként hirdetik) elfogyasztása után keletkezik a szervezetben. Brutális hatása van, akár 12 órára is kiüti az embert, nem emlékszik semmire. A Gina esetében nagyon fontos, hogy rossz az ún. terápiás indexe. Ez azt jelenti, hogy a az emlékezetkiesést biztosító dózis kétszerese már halálos lehet.

Mivel sem szaga, sem íze nincs, könnyen megihatja bárki, akinek belekeverik az italába. Az illető nem emlékszik rá, hogy mit tettek vele, meg is erőszakolhatják, később csupán a lehetséges következményekkel szembesül, vagy tudatalattijából jönnek elő rémképek, melyek az öntudatlan állapotában történtekkel kapcsolatosak. A szer kis mennyiségben kábulatot, nagyobb mennyiségben akár légzésleállást és epilepsziás rohamot is okozhat.

qequn1g9

A mefedron népszerűsége az utóbbi időben csökkent, mivel idén január elsejétől felkerült a kábítószer listára. Az, hogy porszívózsákok illatosítására illetve növényi tápsónak tervezték, csupán a könnyebb forgalmazás miatt terjedt el. Szlengnevük Zsuzsi illetve Kati. Használják ezen kívül elnevezésükre az M-CAT, 4-MMC, MEOW, MMCAT, SUB COCA I neveket is.

A vegyület a kábítószernek számító úgynevezett katinon származéka – innen a Kati -, mely a Khata Edulis növényben található pszichoaktív hatóanyag.

A legnépszerűbb drogok ma azok az ugyancsak katinon származékok, melyek jelenleg nincsnenek a listán, tehát legálisak: előállításuk, fogyasztásuk, kereskedelmük nem von maga után büntetőeljárást. Ezek a Metilon, 4-MEC, MDPV és a 4-fluoro-amfetamin. Hatásuk az Ecstasy-éhoz hasonló, sok esetben azonban veszélyesebbek. Ezek fogyasztása is függőség és tolerancia kialakulásához vezet, sokszor az Ecstasy-nál tapasztaltaknál jelentősen intenzívebb mértékben.

t88rqqb9

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.