Mit tesz az ecstasy a meleg srácokkal?

A fiatal homoszexuális férfiak droghasználata nagyobb szexuális kockázathoz, például HIV fertőzéshez vezet.

A metamfetamin használata megnövelheti a HIV vírus kockázatát a fiatal férfiak körében, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, állítják a Johns Hopkins Gyermekközpont kutatói egy új tanulmány eredményeire hivatkozva.

A tanulmány során vizsgált 64 résztvevő közel egyharmada (20 fő) állította saját magáról, hogy a közelmúltban használt metamfetamint, valamint létesített szexuális kapcsolatot HIV pozitív férfi partnerrel, miközben a résztvevők fele olyan partnerrel feküdt le, aki intravénás drogot használt. A megkérdezettek több mint fele, egészen pontosan 34-en egyáltalán nem védekeztek szex közben.

shutterstock_34710079

Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című tudományos folyóirat augusztus 1-i számában megjelent tanulmány nagy hangsúlyt fektet a HIV prevenciós programok fontosságára. A droghasználat szoros összefüggésben van a kockázatvállaló magatartásformákkal, köztük a kockázatos szexuális viselkedéssel, ezért a kutatók azt javasolják, hogy kössék össze a fiataloknak szóló drog- és a HIV prevenciós programokat, mondta Dr. Jonathan Ellen, a Johns Hopkins központ gyerekorvosa.

A metamfetafin nagyon népszerű, és meglehetősen olcsó utcai drog, amely egyszerre növeli a szexuális vágyat, és csökkenti a gátlásokat. „A metamfetaminnak köszönhetően megnő a szexuális kockázatvállalása egy eleve veszélyeztetett csoportnak.” – mondta Nancy Willard, a Johns Hopkins kutatója.

shutterstock_78083797

Egy másik felmérés során összesen 595, 12-24 éves amerikai férfit kérdeztek meg szexuális viselkedésükkel és droghasználati szokásaikkal kapcsolatban. Az eredményekből kiderült, hogy azok a fiatalok, akik használtak a közelmúltban drogot, azok nagyobb valószínűséggel (33%) létesítettek szexuális kapcsolatot HIV pozitív férfival, mint akik nem használtak drogot (11%). Természetesen nem csak a metamfetamin, hanem bármely más drog (kokain, crack, heroin és ecstasy) növelheti a kockázatvállalóbb viselkedést, figyelmeztetnek a kutatók.

Forrás: