Ég veled jégrágás

Mi az: megrágom, de mégsem étel? Egy betegség, amely a rágás különös kényszerében nyilvánul meg.

A rágás alapvetően az étel felaprítása, mellyel a szervezet számára hasznos tápanyagok és energiaforrás kerül e testbe. Bizonyos esetekben viszont a rágás csupán egy kényszer vagy egy vágy kielégítését célozza meg. A különös eledel nem valódi táplálék, hanem furcsa, gyakran káros anyag. Ilyen lehet a sár, a papír, a kukoricakeményítő vagy a jég majszolása is. Ezek közül most az összefagyott víz okozta kellemetlenségekre derül fény.

A jégevés veszélyei

Rendkívül furcsa, de ártalmatlan cselekvésnek tűnhet a jéggel való táplálkozás. Ennél viszont többről van szó. A jeges élvezet ugyanis cseppet sem veszélytelen csemege. Különösen káros a fogzománcra és emellett könnyedén torokfertőzéshez és gyulladáshoz vezet. A kényszeres jégevés roncsolja a hangszálakat és kihat a hangképzésre. Mivel súlyos evészavarról van szó, így a legtöbbször vérszegénység is jelentkezik.

Egyéb következményei

A fogak, a nyelv, a torok és a gyomor roncsolása nem az összes káros következménye, ha valaki a táplálkozás szinte egyetlen forrásának a jég evését tekinti. Megfigyelhető a vércukorszint ingadozása és a lelki egyensúlyvesztés. Feszült, depressziós állapot alakul ki a kényszeres cselekvés következtében. Jelentkezhet még az akarathiány, csökkenti a napi energiaszintet és így folytonos fáradságot eredményez.

A piszkos, elhanyagolt szőnyeg nem csak elcsúfítja a lakásodat, de a felhalmozódott allergén anyagok légzési nehézséget, súlyos betegségeket is okozhatnak. A tisztításhoz drága kémiai szerek helyett használj olcsó, házi szereket.

Szőnyegtisztítás jégkockával kukoricakeményítővel és tejjel

Hogy alakulhat ki?

Sok kényszeres jégevő a nyári nagy melegben kap rá a fagyos kockák rágcsálására, hogy rövid időre le tudja hűteni magát az égető napsütésben. Különösen azért jelent problémát, mivel ártalmatlannak tűnő tettről van szó. Hiszen a jég nem több mint fagyasztott víz, ráadásul a vízre, különösen a nagy melegben még inkább szüksége van a szervezetnek – gondolhatjuk naivan.

jeges vodor

Csak óvatosan!

Ezek után jól látható, hogy az ártalmatlan jeges élvezet valójában rendkívül veszélyes, ha hosszabb ideig fennálló cselekvéssé vagy rosszabb esetben kényszerré alakul át. A fizikai és mentális egészségre egyaránt rossz hatást gyakorol, így még a nyári forróságban is ügyelnünk kell rá, hogy a kellemes élvezet ne váljon a szenvedélyünké.

Forrás: https://napidoktor.hu/index