Köhögés elleni gyógyszer mint drog? – Túl sokat szedhetnek a tinik?

A vény nélkül kapható köhögés és megfázás elleni gyógyszerek biztonságosak és hatékonyak, ha az utasításoknak megfelelően használják őket. Ám a túl nagy mennyiség olyan érzéseket okoz, melyek miatt akár vissza is élhetnek velük.

Megfázás és köhögés esetén napjainkban vény nélkül beszerezhető készítményeket is alkalmazhatunk. Ezek a gyógyszerek valóban hatásosak és biztonságosnak számítanak, de csak akkor, ha betartjuk az utasítást szedésükre vonatkozóan.

Ha valaki szándékosan vagy véletlenül túl sokat vesz be belőlük, olyan érzései lehetnek, melyek egyeseket a köhögés elleni gyógyszer túladagolására késztetnek.

 

Mielőtt az Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) betiltotta a kodein használatát a köhögés elleni gyógyszerekben az 1970-es években, az OTC köhögés elleni orvosságai olcsó és hatékony módszernek számítottak a jó érzés kiváltására. Ettől kezdve a kodeint a dextrometorfán (DXM) nevű anyag helyettesítette a köhögés elleni készítményekben. Nagy mennyiségben ugyanis ez imitálni tudja az illegális drogok hatását, így a ketaminét és a PCP-ét.

A tizenévesek nagyobb valószínűséggel élnek vissza a köhögés elleni gyógyszerekkel, mivel azokhoz könnyen és recept nélkül hozzájuthatnak. Mi több, az interneten keresztül azt is megtanulják, hol tudják megvenni azt és miként alkalmazhatják, hogy a droghoz hasonló hatást érjék el.

Persze, nem kell azonnal rosszra gondolni, ha ilyen gyógyszert találunk a gyermek táskájában, de nem árt odafigyelni és tisztában lenni a visszaélések lehetőségével.

Mennyi a túl sok?

A dextrometorfánt tartalmazó gyógyszerekből általában 15-30 milligramm a biztonságos 24 óra leforgása alatt. Ennek az adagnak több mint 10-szerese szükséges ahhoz, hogy a kábítószerhez hasonló jó hatást érjük el.

A DXM-mérgezésnek általában több szakasza van, attól függően, hogy mennyit szed valaki. A hatások változóak lehetnek az enyhe bizsergéstől kezdve azon az érzésen át, mintha nem lennénk a testünkben, egészen odáig, hogy hallucináció, paranoia és agresszió jelentkezik. Ezek 30 perctől akár 6 óráig is tarthatnak, miután bevettük a gyógyszereket.

Ha ennyit szed valaki, nagyon aktívvá válik, a teste túlmelegedhet és veszélyesen magas láz alakulhat ki nála. Ez különösen nagy problémát jelent azoknál a tiniknél, akik táncklubba mennek, s ahol eladhatnak nekik DXM-et, mely hasonlít a klubdrogokra, például a PCP-re. Amennyiben valaki a dextrometorfánt más gyógyszerekkel vagy alkohollal alkalmazza, növeli a baj esélyét.

A DXM általában megtalálható orvosságokban, melyekben egyéb összetevők is küzdenek a megfázás, a köhögés ellen. Ha nagy mennyiségben alkalmazunk pszeudoefedrint (mely dekongesztáns), acetaminofent (fájdalomcsillapító) és antihisztaminokat (tüsszögés és orrfolyás ellen), azok a dextrometorfánnal párosítva olyan problémákat okozhatnak, mint a magas vérnyomás, potenciális májkárosodás, szívproblémák és a központi idegrendszer problémái.

Fotó: 123rf.com

Legyünk tisztában a jelekkel

A tinédzser visszaélhet a köhögés elleni gyógyszerekkel, amennyiben:

  • Otthon vagy az iskolában üres dobozokat vagy buborékcsomagolásokat találunk, melyek gyógyszertől származnak.
  • A köhögés vagy megfázás elleni gyógyszerek hiányoznak a háztartásból.
  • Olyan kifejezéseket használ, melyek szlengként a DXM-használatra utalnak.
  • Barátai ismeretlenek lesznek számunkra, a gyermek jegyei romlanak vagy elveszíti érdeklődését olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyeket korábban szeretett.
  • Rejtélyes csomag érkezik neki online rendelés útján.

A szülő védheti meg elsőként a gyermeket. Tanulmányok szerint a tizenévesek fele nagy valószínűséggel nem él vissza kábítószerrel, ha a szülei beszélnek vele a kockázatokról. Mivel a DXM-termékeket legálisan lehet vásárolni vény nélkül, sok fiatal azt hiheti, hogy kisebb veszéllyel járnak.

Mit tehet a szülő?

Először is, tárolja biztonságos helyen a gyógyszereket. Tartsa rajta a szemét, mit csinál a tinédzser online, hiszen még az is lehet, hogy rendel magának ilyesmit. A szülő legyen proaktív, s tájékoztassa a gyermeket a gyógyszerek helytelen használatáról, a drogok veszélyeiről!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php