Méz a köhögés ellen – antibiotikum helyett

A vény nélküli gyógyszerek is jobbak

A köhögés kezelése méz segítségével kiváló házi praktika, de a vény nélkül kapható gyógyszereket is érdemes előbb kipróbálni, mint hogy az antibiotikumhoz forduljunk.

Napjainkban egyre nehezebb megszabadulni egy-egy megfázástól, amely tavasz elején is bőven kifoghat rajtunk. A méz és a vény nélkül is beszerezhető gyógyszerek alkalmazása javasolt, mielőtt antibiotikumot kezdünk el szedni – állítják a szakemberek, akik kifejezetten javasolják ezek használatát. Amikor érezzük, hogy kezd legyűrni a megfázás, sokan úgy véljük, a legjobb a módszer antibiotikum lenne. Az új orvosi ajánlások szerint azonban ez nem olyan hatékony megoldás, mint gondoljuk. A köhögés ugyanis pár hét alatt könnyen továbbáll antibiotikumok nélkül is.

„Ha valakinek folyik az orra, fáj a torka és köhögés gyötri, általában 2-3 hét alatt teljesen rendbe jön és antibiotikumra nincs szükség” – fejtette ki dr. Tessa Lewis háziorvos, a brit Nemzeti Egészségügyi és Ellátási Intézet (NICE) antimikrobiális gyógyszereket felíró csoportjának vezetője.

A szakember leszögezte, hogy a köhögés esetén akkor kell egyáltalán orvoshoz fordulni, ha a tünetek rosszabbodnak, s a köhögő személynek légszomja kezd lenni vagy nagymértékben rosszul érzi magát. Mi több, ha valakinél akut köhögés alakult ki, vagy már van egy fennálló állapota, például tüdőbetegség vagy cisztás fibrózis, mielőbb konzultálnia kell az orvosával.  Bizonyos méz típusok és gyógykészítmények, melyek széles körben elérhetők, vény nélkül is enyhítik a köhögést, mivel bennük számos speciális összetevőt megtalálunk. A méz és a köhögés elleni gyógyszerek pelargóniumot, guaifenesint és dextrometorfánt tartalmaznak, melyekről bizonyított, hogy segítenek enyhíteni a köhögést.

Dr. Susan Hopkins, az Angliai Közegészségügy (Public Health England – PHE) fertőzés és az antimikrobiális rezisztencia-szakértője az antibiotikumok túlzott használatára figyelmeztetett, ezek ugyanis komoly egészségügyi következményekkel járhatnak a jövőben.

Az antibiotikum-rezisztencia nagy probléma, s immár tennünk kell az antibiotikum-használat lecsökkentéséért” – mondta. Ha ugyanis szükségtelenül alkalmazzuk ezeket, olyan fertőzéseknek tesszük ki magunkat, melyeket nem lehet majd egyszerűen kezelni. Minden orvost arra int, hogy ne írjon fel antibiotikumot, ha nem muszáj.

2018-ban Sally Davies professzor, Anglia fő tisztiorvosa minden vezetőhöz felhívást intézett a világon, hogy tartsák szem előtt az antibiotikum-rezisztenciát, mivel az „a modern orvoslás végét jelentheti”. Mint mondta, ha nem cselekszenek most, „rettenetes antibiotikum-apokalipszis” elé nézünk. Dr. Oliver Bevington, a Southampton Gyermekkórház gyermekgyógyászati ​​vezetője azt ajánlotta a szülőknek, hogy a köhögés és a megfázás kezelését bízzák a mézre és a citromra, szemben a vény nélkül is kapható gyógyszerekkel, mert még ezeket is könnyen túl lehet adagolni a gyermekeknél.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.