Influenza és súlyos esetek – mire számíthatunk idén? – 3. rész

Az influenza tünetei és kezelése

A 2017-es tél az egyik legrosszabbnak számított az influenza terjedése szempontjából, halálesetek is előfordultak. Ahogyan akkor, most is az idősek és a gyermekek vannak a legnagyobb veszélyben. Mire számíthatunk 2018-2019 telén? Egyáltalán milyen tünetekre készüljünk és milyen kezelések jöhetnek szóba?

Az influenza szezon már elkezdődött: minden évben nagyjából októberben kezdődik és késő áprilisig is kitarthat. Azoknak, akik fokozottan ki vannak téve a betegségnek, érdemes időben felvenni az oltást influenza ellen.

Cikkünk első és második részében ezzel foglalkoztunk.

Mit kell azonban tudnunk az influenzáról és tüneteiről? Mivel kezeltessük magunkat?

Az influenza tünetei általában hirtelenebb érkeznek, mint egy átlagos megfázásé. Tapasztalható láz, lázas érzés, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrfolyás, izom- vagy testtáji fájdalmak, fejfájás és fáradtság. Kevésbé gyakori, de hányás és hasmenés is kialakulhat. Utóbbi főként gyerekeknél jellemző. Érdemes tudni, hogy nem mindenki lesz lázas, ha influenzás.

Amennyiben az a gyanúnk, hogy elkaptuk a betegséget, maradjunk otthon. Kerüljük a másokkal való érintkezést, kivéve, ha orvosi segítséget kérünk. Legalább 24 órán át érdemes kerülni másokat, hogy a láz elmaradjon és ne terjesszük az influenzát. Ismerjük fel, ha sürgősségi helyzet áll fenn – mert influenzával összefüggő komplikációk is kialakulhatnakGyermekeknél előfordulhat a gyors vagy nehéz légzés; a bőr kékes elszíneződése; súlyos ingerlékenység; lázzal kísért kiütés; a másokkal való érintkezés elutasítása; folyadék elutasítása. Előfordul, hogy a tünetek javulnak, majd lázzal és súlyosabb köhögéssel térnek vissza.

Fotó: 123rf.com

Felnőtteknél súlyosabb állapotot jelez a légzési nehézség; a fájdalom vagy nyomás a mellkasban vagy a hasban; zavartság vagy szédülés; súlyos vagy tartós hányás; itt is megtörténhet, hogy a tünetek javulnak, majd lázzal térnek vissza és rosszabb köhögéssel.

Az influenza új kezelési lehetőségei

Amerikában az elmúlt 20 esztendőt tekintve első új influenza elleni készítményt engedélyezett a közelmúltban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (US Food and Drug Administration – FDA): ez a baloxavir marboxil (Xofluza). Az új kezelés három korábbi hatását egyesíti, beleértve az oseltamivir (generikus vagy Tamiflu), peramivir (Rapivab) és zanamivir (Relenza) antivírus szerek hatékonyságát.

A vírusellenes gyógyszerek csökkentik a tüneteket és mérsékelik a betegség időtartamát, 1-2 nappal. Többféle formában kapható, vényre felírandó készítmények: tabletta, folyadék és beszippantható por is létezik belőlük, de akár intravénásan is adhatók. Ezeknek is lehetnek azonban mellékhatásaik –  érdemes konzultálunk orvosunkkal, mielőtt valami újat kipróbálunk. A gyógyszerek szedése egyébként akkor leghatékonyabb, ha már nagyon a betegség elején elkezdjük szedni őket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.