Influenza és súlyos esetek – mire számíthatunk idén? – 2. rész

Kik vannak leginkább veszélyben és kinek ajánlott az oltás?

A 2017-es év az egyik legrosszabbnak számított az influenza terjedése szempontjából, halálesetek is előfordultak. Ahogyan akkor, most is az idősek és a gyermekek vannak a legnagyobb veszélyben. Mire számíthatunk 2018-2019 telén? Kikre kell leginkább vigyázni?

Noha alapvetően nem tartanánk életet fenyegető betegségnek, mégis, bizonyos személyekre komoly veszélyt jelent az influenza. Cikkünk első felében az előrejelzésekről és arról esett szó, mi a helyzet Amerikában, illetve milyen influenza törzsekkel találkozhatunk.

Lássuk most, kik a leginkább érintettek és miért kell felvenni az oltást.

  • Az influenza akár az életet is fenyegetheti, ha olyan embereknél jelentkezik, akiknek valamilyen okból gyengébb a szervezete. A gyerekek, az idősek, a terhes nők, bárki, akit krónikus egészségügyi állapot sújt, valamint az egészségügyi dolgozók is fokozott veszélynek lehetnek kitéve a betegség szempontjából. Olyan komplikációk fordulhatnak elő náluk, mint a tüdőgyulladás, hörghurut (bronchitis), sinus és fülfertőzés.
  • A 2 éven alatti gyermekek különösen érzékenyek. A 6 hónapos vagy ennél fiatalabb babáknál szintén előfordulhatnak komplikációk, de ők túl kicsik ahhoz, hogy beoltsák őket – vagyis a legjobb, ha csak olyan emberek veszik körül őket, akik be vannak oltva influenza ellen.
  • A 65 éves és ennél idősebb emberek szintén magasabb kockázatnak vannak kitéve, meggyengült immunrendszerük miatt. Közülük kerül ki a legtöbb, influenzával kapcsolatos haláleset és a betegség okán kórházba kerülteknek több mint fele. 
  • A terhes nők, illetve akik az elmúlt 2 hétben szültek, ugyancsak hajlamosabbak súlyosan lebetegedni. 
  • Mindenki, aki valamilyen krónikus egészségügyi állapottól szenved, esélyes a komplikációkra. Ilyen az asztma, a diabétesz, a szívbetegség, az elhízás.
  • Meggyengült immunrendszert eredményez a rák, a HIV-fertőzés és egyéb állapotok is.

Mikor kezdődik és végződik az influenza szezon?

Valójában a betegség bármikor elkapható, de a szezon októberben kezdődik és akár késő áprilisig is eltarthat. Leginkább februárban csúcsosodik ki. A 2018-2019-es évben is többféle vakcina érhető el.

  • Hármas influenza elleni védőoltás: két A és egy B törzs ellen
  • Quadrivalens vakcinák: két A és két B törzs ellen

A nagy dózisú oltások, melyek két A és egy B törzs ellen nyújtanak védelmet, a legalkalmasabbak a gyengébb immunrendszerű idősek számára. Az ún. adjuváns vakcina, melyet erősebb immunválasz kiváltását eredményező összetevők felhasználásával állítanak elő.

Létezik tojásmentes oltás is, melyet a tojásra allergiások vehetnek fel. Ezek két A törzs és egy B törzs ellen védenek. Az orr spray-vakcina 2-49 éves korosztály számára ajánlott, ez is két A és két B törzzsel szemben nyújt védelmet. Viszont terhes nőknek és meggyengült immunrendszerűeknek nem ajánlott. A gyermekeknek, akiket sosem oltottak még be influenza ellen, két dózisra van szükségük, melyek között 4 hétnek kell eltelnie

Ki vegye fel az oltást?

Általánosságban minden 6 hónaposnál idősebb gyermeknek és felnőttnek érdemes beoltatnia magát – szeptember folyamán már ideális, de az október hónap is megfelelő.

Kinek nem ajánlott?

A Guillain-Barre szindrómások az előző influenza vakcina felvételét követően 6 héttel később vehetik csak fel a következő adagot. Azoknak sem szabad beoltatni magukat, akiknek valamilyen súlyos, életet fenyegető allergiájuk van a vakcina bármely összetevőjére.

A várandós nőknek szintén javasolják, hogy vegyék fel az influenza elleni oltást, mert ezzel a babát is védik.

Az oltás egyébként 10 nap-2 hét elteltével éri el hatékonysága csúcsát.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.