Influenza: mikor biztonságos visszamenni dolgozni?

Amíg nem vagyunk sokkal jobban, ne induljunk el

A megfázás és az influenza bizony könnyen ledöntheti a lábáról az embert – ilyenkor kimondottan kerülni kell a munkahelyünket, hiszen egyrészt rosszul vagyunk, másrészt másoknak is átadhatjuk a betegséget. Honnan tudhatjuk, biztonságos-e már visszamenni dolgozni?

Influenza betegség esetén semmiképp sem tanácsos továbbra is hősiesen bejárni a munkahelyre – ha nem szeretnénk másokat megfertőzni és jobban akarunk lenni, érdemes otthon pihenni. Igen ám, de meddig?

Ha már úgy érezzük, gyógyulóban vagyunk, sokan máris azon gondolkodunk: holnap bemegyünk a munkahelyre. Valóban, mikortól biztonságos influenza után visszamenni dolgozni, vagy akár barátokkal találkozni, újra „társadalmi életet élni”? Ugyanígy, mikor küldhetjük ismét közösségbe a gyermeket a betegséget követően? Amennyiben kielégítő választ akarunk kapni a kérdésre, az alábbi kérdésekre feleljünk.

1.Lázmentesek vagyunk-e 24 órája, úgy, hogy ezalatt nem szedtünk acetaminophen, ibuprofen jellegű gyógyszert vagy hasonlót sem? Ha igen, valószínű, hogy már nem fertőzünk – ez jó jel, mivel a szervezet a teljes gyógyulás útjára lépett. Ilyenkor már lehetséges visszamenni dolgozni.

2.Köhögünk, tüsszögünk-e? Az influenza vírus elsősorban ezeken keresztül – pontosabban a levegőbe kerülő cseppeken át – terjed egyik emberről a másikra. A legjobb, ha meg akarunk védeni másokat, az otthon maradás, amíg a tüneteink nem javulnak.

3.Betegnek érezzük-e magunkat? Ez nehéz kérdés lehet, mert az influenza alaposan meggyötörhet bennünket. Ám ha nem találjuk egyértelműen jobbnak közérzetünket és egészségi állapotunkat, pihenjünk még otthon.

Azok esetében, akikkel otthonunkban körül vagyunk véve, egészségesek és felvették az oltást, nincs különösebb teendőnk. A leginkább fertőzőek akkor vagyunk, mielőtt a tünetek egyáltalán megjelennek.

Vagyis, mindig tartsuk be az alapos kézmosás szabályát, ne használjunk másokkal közös törölközőt és egyéb eszközt. Kerüljük a másokkal való közeli érintkezést, ne tartsunk babát a karunkban.

Az influenzás beteg inkább zárja el egy kicsit magát a többiektől, lehetőleg tartsa távol magát a konyhától, használja csak a fürdőszobát és a kanapén kijelölt helye legyen, ne változtassa azt gyakran.

Fontos, hogy amennyiben ki vagyunk téve az influenzának, de egyéb egészségügyi problémáink is vannak, egyeztessünk orvosunkkal, mielőtt lebetegednénk. Pihenjünk és gondoskodjunk magunkról!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.