Influenza és súlyos esetek – mire számíthatunk idén? – 1. rész

Mennyire hatásos az oltás?

A 2017-es év az egyik legrosszabbnak számított az influenza terjedése szempontjából, halálesetek is előfordultak. Ahogyan akkor, most is az idősek és a gyermekek vannak a legnagyobb veszélyben. Mire számíthatunk 2018 telén?

Már az ősszel aggasztó hírek érkeztek az Egyesült Államokból: Floridában az influenza szezon első halottja egy gyermek, akit nem oltottak be a betegség ellen, de semmilyen különleges egészségügyi állapot nem jellemezte. Az eset 2018. szeptember 8-a és október 6-a között történt. A gyermeknél kimutatták az influenza vírus B törzsét.

A Floridai Egészségügyi Minisztérium nem hozta nyilvánosságra a nevét és azt sem, hol történt az eset. Összességében azonban ebben az amerikai államban minimális az influenzások száma – áll a CDC (Amerikai Járványügyi Hivatal – US Centers for Disease Control and Prevention) jelentésében.

A 2017-es influenza szezon a legrosszabbnak számított az utóbbi időben – a legmagasabb halálozási rátával bírt évtizedek óta: kb. 80 ezer amerikai halt meg az influenza és komplikációi miatt, s nagyjából 900 ezren kerültek kórházba.

A leginkább az időseket sújtotta a betegség, de a gyermekek is veszélyeztetettek. Az amerikai gyerekek ezreit kellett kórházban ellátni, 180-an meghaltak az influenzából eredő okokból. Az elhunyt kicsik 80 százalékának nem volt beadva a vakcina – áll a CDC jelentésében. A 6 hónapos és ennél idősebb gyerekeknek fel kell venniük az oltást, hogy a betegség esélyét minimálisra csökkentsék, minél előbb – már októberben érdemes.

Az influenza fertőző betegség – enyhe tüneteket ugyanúgy okozhat, mint életveszélyes komplikációkat, még a fiatal, egészséges embereknél is. A 65 évesek és idősebbek, az 50-64 év közöttiek, valamint az újszülöttektől 4 éves korig terjedő korosztály van leginkább kitéve annak, hogy ebben a szezonban influenza miatt kerüljön kórházba.

2010 óta a betegség nagyjából 9-35 millió embert érint évente

Amerikában jelenleg mininális az influenza aktivitás. A vakcina hatékonyságát ugyanakkor lehetetlen megjósolni előre. Az influenza vírusnak két típusa van: A és B – több törzsük is létezik azonban, amely megtámadja az embert. Ahhoz, hogy az influenza vakcinák a szezonra készek legyenek, a szakembereknek már hónapokkal korábban el kellene dönteniük, mely törzseket kell tartalmaznia a vakcinának. A törzsek ugyanis gyorsan változnak – és ezért a kombináció nem mindig tökéletes.

S még ha jó választás is a keverék, előállítási módja korlátozhatja annak megfelelő működését. A legtöbb influenza hatóanyagot tojásban állítják elő, ami megváltoztathatja a vírusokat, és befolyásolhatja azok működését.

Hogyan döntik el a szakemberek, mi kerüljön az oltásba?

Az influenza szezon során szakértők tanulmányozzák a keringő vírusok mintáit – ebből kiderül, mennyire védett az oltóanyag a vírusok ellen. Az információt arra használják fel, hogy segítsen nekik döntést hozni a következő összetételéhez.

2018-ban a vakcina két A-törzs (H1N1 és H3N2) valamint a B-törzs ellen véd. A négyértékű vakcina egy további B törzzsel szemben is védelmet biztosít.

Más oltásokhoz hasonlóan, egy nem teljesen tökéletes a vírus ellen, de leszorítja a betegség kockázatát az általános populáció 30-60 százalékban. Általánosságban legjobban a B-törzs és az A típus (H1N1) ellen működik, mint amennyire az A típusú influenza (H3N2) vírus ellen is működőképes.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.