Holisztikus reumatológiai vizsgálat – miből áll?

Az orvosi vizsgálat célja, hogy a mozgásszervi panasz hátterében kiderítse nem csak a fizikális okot, hanem felmérje a stressz, az életmód, a személy egyéni test- és lelki alkatából adódó komponenseket,  és ezek teljes ismeretében tegyen megfelelő terápiás javaslatokat a panaszok megszüntetésére.

A klasszikus elemek itt sem kerülhetők el: röviden kikérdezik a korábbi orvosi előzményeket: gyógyszerallergia, ismert betegségek, szedett gyógyszerek, korábbi orvosi kezelések, műtétek. Ha vannak korábbi orvosi leletek, zárójelentések, akkor azokat mindenképp vigye magával (nem csak a reumásat!). Ezeket elolvassa a szakorvos, és átbeszélik azokat a dolgokat, amiket a beteg tudni szeretne, de a leletekből – mivel sok esetben latinul van – nem értett.

Továbbá itt fontossá válik: milyen személyiségű, milyen a lelki alkata, milyen meghatározó események voltak az életében az utolsó félévben vagy a panaszok kialakulását megelőzően, mennyi életében a stressz, hogyan küzd meg vele. Hogyan lehetnek ezek a dolgok a panaszaival összefüggésben.

hollisztikus_reumatologia1

Jön a vizsgálat fehérneműre vetkőzve (mert csak így látható az egész test terhelése): álló helyzetben a testtartást, statikai terhelést, a gerinc és felső végtag mozgásait vizsgálják,  megnézik a járást. Fekvő helyzetben az alsó végtag mozgásait, reflexeket, izomerőt, érzészavart vizsgálják. A vizsgálat alkalmával kifejezetten fókuszálnak a fájdalmas területre és a mozgásláncban vele együttműködő területekre, hogy a probléma oka pontosan kideríthető és felmérhető legyen.

A vizsgálat és leletek alapján átbeszéljük, mi lehet a beteg problémája és arra keresem a legjobb megoldást. Ha a pontosabb diagnózis érdekében szükséges további vizsgálatok elvégzése a fizikális okok felderítéséhez, akkor megbeszéljük, melyik vizsgálatra, miért van szükség. Ha a panaszok hátterében komponensként jelen vannak a stressz és annak következményei, milyen lehetőség van annak csökkentésére, rövid- és hosszú távú kezelésére. Ha szükséges, receptet írok fel, vagy erős fájdalmak esetén már a rendelőben alkalmazunk az állapotnak megfelelő terápiát, amely fájdalom csökkenést eredményez. Igyekszem hosszabb távra vonatkozó terápiás tanácsokkal is ellátni a beteget” – hangsúlyozza  

Dr. Zsiska Beáta reumatológus szakorvos, holisztikus orvos, Benyovszky Orvosi Központ munkatársa. A páciens a vizsgálatról összefoglaló leletet kap.

Szerző: Dr. Zsiska Beáta

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.