Hamar megöregszenek a fiatalok a szolárium miatt

Az Egyesült Államokban meg akarják tiltani a szoláriumozást a 18 évnél fiatalabbaknak a bőrrák kockázata miatt.

Itthon is rengeteg ember veszi igénybe, ám a szolárium káros következményeit azonban mintha kevesen mérnék fel megfelelően

A bőrdaganatok képződéséből látható, hogy a probléma már egyre fiatalabb korban elkezdődik. Régebben az 50-70 éveseknél, az élet során összeszedett és összeadódó napkárosodások miatt alakultak ki a bőrdaganatok, manapság már huszonéves korban” – mutatott rá Nagy Katalin bőrgyógyász szakorvos az M1 Ma este című műsorában.

bőr

Az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a mai fiatalok mindig barnák akarnak lenni.

Régen is divat volt a barnaság, de az elsősorban nyárra, a nyaralás időszakára datálódott, a bőr pedig pihenni tudott szeptembertől májusig. Manapság viszont a nyári barnaságot később is meg akarják őrizni, télen déli országban tovább napoznak, tavasszal pedig szoláriumoznak, mert nyáron nem lehet fehéren strandra menni – a bőr így folyamatosan napnak van kitéve” – magyarázta a szakember.

Nagyon gyakori ezért, hogy a szolárium által barnuló fiatalok bőre sokkal hamarabb öregszik meg, mint kellene. Már 30 évesen megjelennek a mélyráncok az arcukon, ami azt jelenti, hogy az elasztikus rostok kezdenek tönkremenni. Ezt már gyógyítani sem lehet később, ugyanis „ezer ráncot nem lehet feltölteni”, csak rosszabb lesz.

Forrás: Hirado