Halálos trió a stressz, a rossz alvás és a magas vérnyomás

A korai halál biztos receptje

A munkahelyi stressz, a magas vérnyomás és az elégtelen, nem megfelelő alvás tökéletes recept a korai halálhoz – állítja egy új német kutatás.

Nem kell sokat tenni ahhoz, hogy előálljon életünkben a „halálos trió”. Egy új, 2 ezer dolgozó ember bevonásával készült német tanulmány arra világított rá, hogy azon munkavállalók körében, akiket magas vérnyomás miatt 18 éve nyomon követtek, háromszor akkora volt a korai halál esélye szívbetegség miatt, ha mellette rossz alvásról számoltak be és stresszes volt a munkájuk.

„A felnőttek 50 százaléka küzd magas vérnyomással” – mondta el dr. Gregg Fonarow, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kardiológus professzora. – “Ez pedig a szívroham, stroke, szívelégtelenség, vesebetegség és korai, szív- és érrendszeri problémából eredő halál fő rizikófaktora.

Mint a kutató kiemelte, számos tanulmány talált összefüggést a nagyobb mértékű munkahelyi stressz és a kardiovaszkuláris események magasabb kockázata között. A rossz alvást szintén összefüggésbe hozták már a megnövekedett kockázattal – bár egyik esetben sem tudnak bizonyítani ok-okozati kapcsolatot. Az új tanulmányban a kutatók hangsúlyozták: a magas vérnyomással küzdő páciensek körében a stresszben élőknek kétszer nagyobb esélyük volt a szívproblémából adódó, korai halálra, összevetve őket azokkal, akik „csak” alvásukkal küzdöttek.

Dr. Karl-Heinz Ladwig, a Német Környezetvédelmi Kutatóközpont, valamint a müncheni Műszaki Egyetem professzora, elmondta: az alvás a rekreáció ideje, a kikapcsolódásé, megnyugvásé és az energiaszintek feltöltéséé. Ha valakinek stresszes a munkája, az alvás segít felépülni.

„Sajnos a rossz alvás és a munkahelyi stressz gyakran kéz a kézben jár. S ha mindehhez a magas vérnyomás is csatlakozik, a hatás igencsak mérgező”.

foto:pixabay.com

Stresszes munkahelynek leginkább az tekinthető, ha a dolgozótól sokat várnak el, de kevés kontrollja van a saját munkája felett. Például a munkáltató eredményeket kér, de megtagadja a döntéshozatal jogát a munkavállalótólEllenkező esetben, tehát ha a döntés joga megvan ilyen helyzetekben, az még pozitív hatású is a dolgozóra nézve. Ám ha csapdában érzi magát és nyomás alatt, ha nincs módja változtatni, az nagyon ártalmas lehet.

S mit értünk rossz alvás alatt? Az elégtelen alvás esetén az ember nem tud elaludni vagy nem képes végigaludni az éjszakát. A stresszes munkával bíró embereknél a nem megfelelő alvás is gyakori gond. Mindent összevetve, ez a három probléma csak úgy szívja az ember energiáját és korai halálhoz vezet. Ha el akarjuk kerülni a halálos kombinációt, először is csökkentenünk kell  a magas vérnyomást, jó alvási szokásokat kell kialakítanunk és nagyon fontos megtanulni kezelni a stresszt.

Mika Kivimaki, a Londoni Egyetemi Kollégium szociális epidemiológiai professzora hozzátette: ez a tanulmány egyedi betekintést ad a munkahelyi kockázatokba. „Az egészségre gyakorolt ​​hatást eddig  viszonylag szerénynek gondoltuk. A legutóbbi felfedezések azonban azt sugallják, hogy a probléma igencsak nagy azok esetében, akiknél már kialakult egy betegség” – mondta.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.