Fenyőből készíthető gyógyírek

Az erdei fenyő egyenes relációban van az emberi lélekkel, testünk éteri és asztrális részével, éppen ezért kiváló gyógyírek örökzöld alapanyaga.

Az erdei fenyő kicsiny, friss hajtásai nyersen fogyasztva vagy salátában apróra vágva, illetve főzetben teaként segítenek a morózus, búskomor embernek lelki egyensúlyát megtalálni, a belső magányosság érzetét csökkenti. Az önzők rájönnek, hogy nem egyedül vannak a világon. Fogyasztásával a tüdőt, így a légzést, ebből következően a vért, vagyis a tudatot tisztítja, a vér oxigén ellátása javul (a lucfenyő hatása is hasonló).

fenyomag

Fogpor és íny, valamint a szájbetegségek kiváló gyógyszere lehet. A recept a következő: a gyantát gézbe kötve főzzük, és a víz felszínére feljövő gyantát gyűjtjük, aztán hideg vízbe dobva lehűtjük, majd megszárítjuk és porrá törjük! A kicsiny, friss ágacskákat, hajtásokat április-májusban gyűjtsük, a fenyővirágot májusban!

A fenyővirág emeli a vitális energiát, a friss hajtások gyógyítják a bőrbetegségeket, a rühet és a köszvényt, hajnövesztőként is kitűnő. A kéreg alatti második réteg (közvetlen a kéreg alatt), a fehér háncs magas C-vitamin tartalmú, és az életenergiát tápláló enzimekkel telített (nyersen is ehető). A porrá tört vagy reszelt kéreg megállítja az orrvérzést, begyógyítja a külső és belső sebeket és vérzéseket. Az égési sebekre a fiatal erdei fenyő kérgét főzve mangalica zsírban vagy jászvajban (ghi) kapunk gyógykenetet.

A fiatal hajtásokat éjjelre kút-, vagy forrásvízben áztatva és kanalanként fogyasztva beállítja a menstruációt és a vizelet mennyiséget is. A kérgét megőrölve pakolásként, fürdőként és ivókúraként hasznos aranyérre. Gennyes pattanásokra és kelésekre, vértisztító, vérkeringést javító, az egész szervezetet serkenti. Segíti az emésztést, a légzést és a légutakat javítja, a gipszkötés utáni bőrsatnyulást gyógyítja.

fenyő

Infúzióként, teaként: 100 gr/litert, még külső kezelésekhez, ülőfürdőkhöz: 200 gr/litert alkalmazzunk belőle. A tűlevél és az ágak, valamint a kéreg a szomorúságot nyugalomra és életörömre váltja, a lélek felébred álmából. A rügyfakadáskor gyűjtött rügyeket félárnyékos helyen szárítsuk! A rügyek használata a fentebb említett gyógyírek hatásával azonos. 30-40 gr rügy/liter vízben 2 percig forralva – két óránként egy korty – ez a gyógyulás receptje.

A hang és a torok (főleg azoknak, akik mesterségüknél fogva nagy igénybevételnek teszik ki hangszálaikat: pl. énekesek, tanárok, papok, előadók, stb.) védője. 4 db zöld tobozt mozsárban törjünk össze és fél liternyi vízben jó 10 percig főzzük, aztán leszűrjük és ezzel gyakran gargalizálunk! Nincs ennél természetesebb gyógymód!

A vörösfenyő (főleg esszenciaként párologtatva vagy fürdővízben, illetve belsőben) a lélek és a szellem közt tisztítja az átjárást, így a belső hang tisztává válik, és úgy tudjuk régi önmagunkat elhagyni, mint egy öreg gúnyát. A kemény szívűeket meglágyítja és könnyebbséget ad.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.