Fejfájások és kezelési lehetőségeik

A fejfájások osztályozása aszerint történik, hogy maga a fejfájás-e a betegség (ezek a primer, elsődleges fejfájások), vagy társul valamilyen egyéb betegséghez (ezek a másodlagos, vagy tüneti fejfájások).

Általában mondhatjuk, hogy a legtöbb fejfájás az ún. tenziós típusú, és elsődleges fejfájás, a migrén, és a nyilvánvaló ok nélküli fejfájások. A migrén nőknél gyakoribb (18%), férfiaknál 6% körüli előfordulású, a cluster típusú fejfájás igen ritka, 1 ezrelék körüli.

Kezelési lehetőségek

Itt az elsődleges fejfájások kezelését írjuk le, a másodlagos fejfájás eseteiben mindig az alapbetegséget kell kezelni, általában egy idő múlva a fejfájás mint kísérő tünet enyhül, vagy meg is szűnik.

Migrén

Még néhány szó a betegségről: a rohamelőző szakban (prodroma) valószínűleg agyi keringészavar áll fenn, érszűkület, melyet a fájdalmat okozó értágulat követ. Ma a genetikai meghatározottságot döntőnek vélik. A migrénesekben valószínűleg megváltozik a kérgi (és kéreg alatti) idegsejt-aktivitás, az agy nem tud alkalmazkodni az ismétlődő ingerekhez. Az erek körül „neurogén gyulladás” is kialakul.

Kezelés gyógyszerek nélkül

Természetes anyagokkal, természetes módszerekkel (akupunktúra, homeopátia, autogén tréning). A roham kötelezően gyógyszeres úton kezelendő!

munka45

• Gyógyszeres kezelés

– Fájdalomcsillapítók (aspirin, NSAID-ok, hányáscsillapítók) Specifikus migrén-terápia (ergotaminok, triptánok) Egyéb, migrénben alkalmazható szerek (valproát, Mg-szulfát) Itt csak az ergotaminokról és triptánokról szólunk.

– Ergot-alkaloidok: hagyományos, régebbi gyógyszerek. Az agyi és perifériás erek szűkületét okozzák, korábban ennek tulajdonították a migrénellenes hatásukat. Jelenleg az a vélemény, hogy csökkentik, gátolják a neurogén, erek körüli gyulladást, és a fájdalommal kapcsolatos agyi információ továbbítását is. Hazánkban jelenleg csak tabletta van, külföldön orrspray és injekció formájában is alkalmazható.

– Triptánok: újabb fejlesztések eredménye ez a csoport. Agyi érszűkületet okoznak, és szintén akadályozzák a fájdalmas ingerek továbbítását, enyhén emelik a vérnyomást. Szájon át lassabban szívódnak fel, de létezik kúp, orrspray és injekció is. Itt mindig az a döntő, hogy mit akar elérni az orvos: gyors hatást, vagy tartós hatást, és kevesebb kiújulást.

A migrén megelőzési lehetőségei

Migrén esetén nyilvánvaló cél a rohamok lehetséges megelőzése, fejfájás-napló vezetés, életmódi változtatások. Több gyógyszercsoport is alkalmazható: béta-blokkolók, antidepresszánsok, kalcium-csatorna blokkolók, antiepileptikumok, vitaminok és nyomelemek.

gyogyszer51

Tenziós fejfájás

Az a jellemzője a leírtakon túl, hogy „nem igazán jellegzetes”, mondhatnánk, ha nincsen migrénes tünet jelen, azt nevezhetjük tenziós fejfájásnak, viszont krónikussá válhat (akár 7-30 napig tartó enyhébb módon).

• Gyógyszerek

Legtöbbször a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (ibuprofen, aspirin, naproxen, paracetamol stb.) Itt is adható, ha az orvos rendeli, megelőző szerként antidepresszáns, vagy SSRI-szer. Megpróbálhatóak a migrén megelőzésére adott szerek is, de hatásuk nem igazolt.

• Egyéb kezelés

Pszichoterápia, autogén tréning, fizikoterápia.

Cluster fejfájás

A cluster szó halmazt, halmozottságot jelent, utalva a csoportokban jelentkező fejfájásrohamokra. Érdekesség, hogy ezután több hónapos, éves tünetmentesség alakulhat ki. A tünetek elviselhetetlenül erős, hasító fájdalom formájában jelentkeznek.

Jellege miatt nem egyszerű a kezelés: gyorsan ható injekció a legjobb megoldás (triptánok), vízoldható kúpok. Oxigéninhaláció is hatásos. Itt is fontos a megelőzés: kalcium-csatorna blokkoló, valproát, kapszaicin orrkenőcs. Átmenetileg szteroid is adható.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.