Fehér foltok a bőrön – mitől?

A fehér foltok a bőr bármely területén megjelenhetnek. Néha csak irritáció nyomai, máskor betegséget jeleznek. Íme néhány a gyakoribbakból, ha betegséggel állunk szemben.

Tinea Versicolor

Hívják pityriasis versicolornak is – meglehetősen gyakori, jóindulatú, nem rákos bőrelváltozás, melyet egy Malassezia nevű gombafaj okoz. Bizonyos esetekben – például ha a bőr zsíros, olajos – a gomba túlszaporodhat, fehér foltokat okozva. Általában a felkaron, a hason, a nyakon és a combokon jelennek meg.

Kockázati tényezők: nedves, meleg környezet, zsíros, olajos bőr, túlzott izzadás, alultápláltság, gyógyszerek, mint például a kortikoszteroidok, vagy bármi egyéb, ami gyengíti az immunrendszert, illetve a terhesség.

A betegség gombaölő termékekkel kezelhető, illetve elérhető egy sampon is, mely szelénium-szulfidot tartalmaz.  Használat: lefekvés előtt kend az érintett területekre, majd ébredés után öblítsd ki. Ha a probléma a két hetes folyamatos kezelés ellenére is fenn áll, feltétlenül beszélj egy bőrgyógyásszal!

bor

Vitiligo

A vitiligo mindössze az emberek 1-2%-át érinti világszerte. Általában fehér pontok vagy foltok jelennek meg a bőrön – a vitiligo ugyanis elpusztítja azokat a sejteket, amelyek a bőr pigmentjét termelik.

Kockázati tényezők: bár a napig nem tudják pontosan, mi okozza a vitiligót, úgy tűnik, leginkább azoknál az embereknél jelenik meg, akiknek valamilyen immunrendszeri problémájuk van, mint például pajzsmirigy-túlműködés, súlyos vérszegénység, mellékvese elégtelenség vagy foltos hajhullás. A stressz, mivel közvetve gyengíti az immunrendszert, szintén vitiligóhoz vezethet. Gyakran családon belül többször felbukkan, így öröklődéssel is összekapcsolható.

Számtalan módszer létezik a vitiligo kezelésére, úgy mint a bőrátültetés, szteroidos krémek, pigmenthiányos kezelés, lézeres kezelés és így tovább.

Idiopathic Guttate Hypomelanosis

Apró (2-5 mm átmérőjű) fehér foltokat okoz. Kiváltó oka ismeretlen: az „idiopatic” és a „guatte” kifejezések arra utalnak, hogy a foltok csepp alakúak, a „hypomelanosis” pedig azt jelenti, hogy az érintett területek világosabb színűek. Leggyakrabban az alkaron fordul elő, amit leginkább ér napsugárzás és fény, de megjelenhet a vállakon, nyakon vagy akár az arcon is. A fehér pöttyök általában sima felületűek, néha azonban pikkelyes, érdes tapintásúak.

Kockázati tényezők: Úgy tűnik, a betegség összefügg a természetes öregedési folyamattal, mert általában a 40 fölöttieket támadja, akkor is elsősorban a nőket. Leginkább a világos bőrszínűeknél jelenik meg (de a sötétebb árnyalat sem kizáró ok). Családokon belül többször előfordul, így nem zárható ki, hogy öröklődik.

Pityriasis Alba

Gyakori bőrbetegség, mely a gyerekeket, kamaszokat és a tinédzsereket érinti. Száraz, pikkelyes foltokat okoz az arcbőrön. Egyelőre nem tudják, mi okozza. Ezek a fehér foltok nyáron észrevehetőbbek, köszönhetően a körülöttük lebarnuló bőrnek, télen szárazzá válnak és pikkelyesnek tűnnek. Az arcon kívül megjelenhetnek a felkarokon, nyakon és a vállakon. Viszkethetnek.

bor1

Hipopigmentáció

A bőrszín csökkenését hipopigmentációnak nevezzük. Akkor jelenik meg, ha a melanociták (melanint termelő sejtek) tönkremennek, vagy ha a tirozin aminosavak lecsökkennek. Ez visszaveti a melanin termelést, melynek hatására a bőr foltokban kifehéredik.

Nevus Depigmentosus

A bőr pigmenthiányát jelenti, de könnyen megkülönböztethető a vitiligótol. Ezek a foltok állandóak és maradandóak, és kifakult területeken nőtt haj és szőr egyaránt fehér.

Egyéb okok

Számos esetben a fehér foltok a nem megfelelő táplálkozás eredményei. A kalcium és vitaminhiány, mint például a D vagy az E, okozhatnak ártalmatlan, fehér kiütéseket a bőrön. Így nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozz, ezzel biztosítva a szervezetednek minden szükséges tápanyagot, és megelőzve a bőrszíneződést. Azonban, ha olyan foltokat fedezel fel magadon, amik nem tűnnek el néhány hét alatt, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Forrás:


3 hozzászólás

  1. Malik Janosne

    Tenyeren van a fiamnak mivel kezeljem neki,?

  2. Anett

    Ha egy teljes és releváns könyvet keresel a vitiligoval kapcsolatban, ami mindent leír a vitiligoval kapcsolatban, akkor én csak ajánlani tudom ezt a könyvsorozatot. Nekem ez az egy segített a vitiligonál. Bátran ajánlom. Remélem még kapható.: https://www.vitiligogyogyitas.hu/