Egzotikus utak, egzotikus betegségek – 2. rész

A tél közeledtével a magyar utazók figyelme ismét az egzotikus úti célok felé fordul. Az örök slágerek, Dominika, Kenya és Thaiföld mellett idén is több újdonság vár a trópusi nap szerelmeseire.

A veszélyt tehát nem érdemes egy kézlegyintéssel elintézni, így célszerű áttekinteni, hogy a magyarok által is kedvelt úti célok esetén mennyire jellemző a leggyakrabban előforduló trópusi megbetegedések előfordulása – a malária, a sárgaláz és a hepatitis – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint.

Bali: Az istenek szigete sárgaláz szempontjából nem, a maláriát tekintve mérsékelten veszélyes. A Hepatitis A és B – mint általában Ázsiában – itt is komoly rizikót jelent.

Brazília: Dél-Amerika legnagyobb országában, a szamba és a foci hazájában a sárgaláz nem jellemző és a tengerparti területeken maláriától sem kell tartanunk. A fertőzés veszélye inkább csak az Amazonas környékén van jelen. A hepatitis A és B azonban komoly fenyegetést jelent a kontinensnyi ország teljes területén. Mivel a nagyobb városokban (Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paolo, Fortaleza) világméreteket tekintve is kiemelkedően magas a prostitúció, így itt a testnedvekkel is terjedő hepatitis B jelenléte mindennapos. Akár egy rosszul fertőtlenített tetováló tűvel is megfertőződhetünk.

Dominikai köztársaság: Az új világ legrégibb épületeivel rendelkező országban ismeretlen a sárgaláz, de maláriás esetek a főváros, Santo Domingo kivételével mindenütt előfordulnak, igaz nem magas számban. A Kolumbusz Kristóf által először meghódított sziget azonban komoly veszélyt jelenthet a hepatitis vírus szempontjából.

termeszet%252821%25291

India: A hatalmas ország sárgaláz szempontjából veszélytelen, ám az országba történő belépés előtt igazolni kell az oltottságot, amennyiben az előző egy esztendőben sárgalázas területen jártunk. A malária veszélye mérsékelt, a 2 ezer méter feletti területeken pedig nem jelent veszélyt. Mindkét hepatitis vírus nagyon elterjedt.

Jamaika: Bob Marley és Usain Bolt hazájában sárgaláz veszély nincsen, míg a malária csak a főváros, Kingston környékén üti fel ritkán a fejét. Szintén nem jellemző a hepatitis B fertőzés, de az A vírus igen gyakori.

Kenya: Az Indiai- Óceán egyik legszebb partszakaszával rendelkező ország nyaraló helyei nem különösebben veszélyesek sárgaláz szempontjából, azonban a belső területek, a szafarik kedvenc úti céljai annál inkább. A malária minden 2500 méter alatti területen komoly veszélyt jelent, míg a hepatitis A és B rizikó az egész országban magas.

Sri Lanka és Thaiföld a vizsgált betegségek szempontjából hasonló: sárgalázveszély nincs, malária csak ritkán üti fel a fejét, a hepatitis A és B kockázat azonban igen magas.

Utazás előtt minimum 6 héttel érdemes ellátogatni valamelyik oltóközpontba, és szakemberrel konzultálni a pontos úti cél birtokában. A teljes oltási sor hepatitis B esetében egy életre szóló védettséget jelenthet, hepatitis A esetében pedig 25 évig lehetünk védettek. Magyarországon is elérhetőek a sárgaláz, tífusz, kolera elleni vakcinák. A malária ellen pedig ma már léteznek olyan gyógyszeres megelőzési lehetőségek, amelyek mellett nem tilos a napfürdőzés, és viszonylag kevés a kellemetlen mellékhatás.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.